14 Јули, 2024
0.0250

СЛОВЕНИЈА ВО ВРЕМЕТО НА НЕЗАВИСНОСТА И ДЕНЕС: Нивниот БДП сега е шестпати поголем

Објавено во: Економија 20 Јуни, 2024

Добивај вести на Viber

Словенечкиот БДП е шестпати поголем отколку во времето на независноста.

За претстојниот Ден на државноста, Заводот за статистика на Република Словенија подготви преглед на податоци за состојбата во однос на 1991 година во времето на независноста. Лани бруто домашниот производ (БДП) по глава на жител беше скоро шестпати поголем отколку во 1991 година. 

На почетокот на 2023 година во Словенија живееле 2.116.972 жители, што е за 117.027 жители или 5,9 отсто повеќе отколку во времето на независноста. За тоа време учеството на населението под 15 години се намалило за повеќе од пет процентни поени, од 20,6 на 15 отсто. Уделот на лицата над 64 години е зголемен од 10,8 отсто на 21,4 отсто.

Во историјата на Словенија инфлацијата била највисока во времето на независноста. Словенија лани ја посетиле 6,2 милиони туристи. Во споредба со 1991 година имало четирипати повеќе туристи, а трипати повеќе ноќевања. Лани 28,4 отсто од сите ноќевања оствариле домашни туристи, а 71,6 отсто странски туристи. Најголем дел од нив биле од Германија, односно 16,4 отсто. Најмногу, 31,1 отсто од ноќевањата имало во планинските општини, потоа следат бањите (19,6 отсто) и крајбрежните општини (19,1 отсто).

foto freepik.com

Можеби ќе ве интересира

АМЕРИКАНЦИТЕ ГО ВОДАТ ТУРИСТИЧКИОТ БУМ ВО ЕВРОПА: Koлкав прилив ќе има на континентот?

АМЕРИКАНЦИТЕ ГО ВОДАТ ТУРИСТИЧКИОТ БУМ ВО ЕВРОПА: Koлкав прилив ќе има на континентот?

СТАНУВА ЗБОР ЗА СКОРО 40 ПРОФЕСИИ: Шведска бара работници

СТАНУВА ЗБОР ЗА СКОРО 40 ПРОФЕСИИ: Шведска бара работници

Д-Р ГЕОРГИЕВА ЈОВЕВСКА ЕДНА ОД ГОДИНЕШНИТЕ “НАЈУСПЕШНИ ЖЕНИ МЕНАЏЕРКИ” ОСТВАРИ СРЕДБА СО ПРЕТСЕДАТЕЛКАТА НА ДРЖАВАВА ГОРДАНА СИЉАНОВСКА ДАВКОВА

Д-Р ГЕОРГИЕВА ЈОВЕВСКА ЕДНА ОД ГОДИНЕШНИТЕ “НАЈУСПЕШНИ ЖЕНИ МЕНАЏЕРКИ” ОСТВАРИ СРЕДБА СО ПРЕТСЕДАТЕЛКАТА НА ДРЖАВАВА ГОРДАНА СИЉАНОВСКА ДАВКОВА

НОВИ ЦЕНИ: Од септември поскапуваат билетите за воз во Србија

НОВИ ЦЕНИ: Од септември поскапуваат билетите за воз во Србија

ПУТИН ПОТПИША: Русија го зголеми данокот на добивка

ПУТИН ПОТПИША: Русија го зголеми данокот на добивка

СЛОВАЧКА, УНГАРИЈА, БУГАРИЈА: Земји каде висок процент од граѓаните не можат да си дозволат пристоен оброк

СЛОВАЧКА, УНГАРИЈА, БУГАРИЈА: Земји каде висок процент од граѓаните не можат да си дозволат пристоен оброк

ГРАДОВИ СО НАЈВИСОКИ ПЛАТИ: САД и Швајцарија се на врвот

ГРАДОВИ СО НАЈВИСОКИ ПЛАТИ: САД и Швајцарија се на врвот

БРИКС МОЖЕ ДА ФОРМИРА СВОЈ ПАРЛАМЕНТ: Какви планови има Путин?

БРИКС МОЖЕ ДА ФОРМИРА СВОЈ ПАРЛАМЕНТ: Какви планови има Путин?

КУЌИТЕ ПОСКАПУВААТ: Речиси третина од жителите на EУ живеат под кирија

КУЌИТЕ ПОСКАПУВААТ: Речиси третина од жителите на EУ живеат под кирија