20 Јули, 2024
0.0273

СОБРАНИ НАД 300 ТОНИ ОТПАД ОД НАД 18.000 ВОЛОНТЕРИ ВО GENERALKA WEEKEND 2024 – НАЈМАСОВНА ЕКО-АКЦИЈА ВО ДРЖАВАТА

Објавено во: Мои пари 26 Јуни, 2024

Добивај вести на Viber

Заедно со главните стратешки партнери Пивара Скопје и Пакомак, Мен енд Маунтен оваа година по​ четврти пат ја организираше GENERALKA WEEKEND, најголемата еколошка акција во Македонија и на Западен Балкан, во која беа собрани рекордни над 300 тони отпад.

„Нашите партнери од приватниот сектор, поддржувачите во општините и институциите, училиштата, градинките, невладините организации, спортските и пензионерските клубови, месните и урбани заедници, националните паркови, специјалците и многу други организации со здружени силии со неспоредлив чин на национална солидарност и пријателство над сите етнички и политички границипридонесоа во GENERALKA WEEKEND! Над 18.099 волонтери собраа 301,504 кг отпад на повеќе од 400 локации за време на GENERALKA WEEKENDпомеѓу 15-19 мај 2024 година!“ велат Гордана Софија и Ханес Јекл од Мен енд Маунтен. 

Душан Митрев, генерален директор на Пивара Скопје, изјави дека големиот број на волонтери и постигнатите резултати даваат надеж дека заедно можеме да создадеме култура на одржливо живеење:

„Нашата определба да бидеме водечки стратешки партнер на најмасовната национална еколошка иницијатива GENERALKA WEEKEND произлегува од потребата да ја заштитиме животната средина и да бидеме двигател на позитивна промена во заедницата во која работиме. За нас како компанија е значајно корпоративната одговорност да ја преточиме во дела, а исклучителните резултати од овогодинешната акција покажуваат дека сме на прав пат. Сакам да изразам благодарност до тимот на Пиварци и до сите волонтери и партнери кои се вклучија во акцијата.“, изјави генералниот директор на Пивара Скопје, Душан Митрев.

Погледнете го видеото од чистењето на Кале:

 „Секоја година GENERALKA WEEKEND придонесува за подигнување на јавната свест за потребата од селекција и рециклирање на отпадот. Ова е најмасовната и најефикасна еколошка акција во земјава и верувам ќе станува се помасовна, но исто се надевам дека ќе собираме се помалку несоодветно одложен отпад“, е изјавата на Филип Ивановски, генерален менаџер на Пакомак. 

Врз основа на меморандумот меѓу Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, Национални шуми и Мен енд Маунтен, Владата на нашата земја ќе посвети по 1 дрво на секои 10 килограми на собраниот отпад за време на GENERALKA WEEKEND во рамки на нивните годишни планови за пошумување се до 2031 година. До денес се засадени повеќе од 100.000 дрвја благодарение на заложбата на народот на Македонија. 

Реализацијата на GENERALKA WEEKEND се должи и благодарение на поддршката од Министерството за животна средина и просторно планирање, Министерството за одбрана и Министерството за внатрешни работи, кои придонесуваат во оваа акција уште од 2021 година. 

Како и во последните години, Шпаркасе Банка и Нула Отпад се официјални партнери на акцијата, а годинава им се придружија и Макстил, Бучим Боров Дол, ЕВН, Бимилк и Костал. И повторно како и досега Црвен крст се погрижи за безбедноста на сите учесници на GENERALKA WEEKEND 24.


ПР објава


Можеби ќе ве интересира

АНЃУШЕВ: ИМАМЕ РЕШЕНИЕ ЗА ВИШОКОТ ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА - СМАРТ БАТЕРИСКИ СИСТЕМ ЗА СКЛАДИРАЊЕ И УПРАВУВАЊЕ НА СТРУЈАТА

АНЃУШЕВ: ИМАМЕ РЕШЕНИЕ ЗА ВИШОКОТ ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА - СМАРТ БАТЕРИСКИ СИСТЕМ ЗА СКЛАДИРАЊЕ И УПРАВУВАЊЕ НА СТРУЈАТА

ВИДЕОЛОТАРИЈА КАСИНОС АВСТРИЈА СО ПОДДРШКА ЗА АВСТРИСКАТА ВЕЧЕР НА ОХРИДСКО ЛЕТО

ВИДЕОЛОТАРИЈА КАСИНОС АВСТРИЈА СО ПОДДРШКА ЗА АВСТРИСКАТА ВЕЧЕР НА ОХРИДСКО ЛЕТО

Пакет Vibe On – Зајакнување на финансиската доверба кај младите

Пакет Vibe On – Зајакнување на финансиската доверба кај младите

Битолските образовни центри ги применуваат знаењата стекнати на НТЦ семинарот кој го организираше Бимилк

Битолските образовни центри ги применуваат знаењата стекнати на НТЦ семинарот кој го организираше Бимилк

IQOS мобилната зона е во Охрид

IQOS мобилната зона е во Охрид

Попусти до 70 отсто на Late Night Shopping во Diamond Mall

Попусти до 70 отсто на Late Night Shopping во Diamond Mall

Спортски и луксузни: Новите, врвни модели на Panamera

Спортски и луксузни: Новите, врвни модели на Panamera

Обезбедете ја својата иднина - Придобивки од штедењето во банка

Обезбедете ја својата иднина - Придобивки од штедењето во банка

Се отвора најголемиот и најексклузивен продажен салон за ИТ, Гејминг и Аудио опрема во Македонија!

Се отвора најголемиот и најексклузивен продажен салон за ИТ, Гејминг и Аудио опрема во Македонија!