05 Декември, 2025
0.0406

Србин открива колку пари може да ви донесе производството на хељда

Објавено во: Агробизнис 02 Мај, 2018 06:25

Добивај вести на Viber

Данко Видојковиќ од српскиот град Сврлиг,  за Фактор раскажува како изгледа се произведува хељда и колку овој агробизнис може да биде рентабилен.

За хељдата вели дека ја одгледува веќе пет години, а таа не бара многу работа, освен што треба да се исчисти од трева во период додека расте. Ја произведува на органски начин и вели дека може да донесе добра заработка, под услов да не бидат тоа мали површини.

„Може да биде профитабилна, но на голема површина од 5-6 хектари.  Многу е здрава за употреба, не содржи глутен. Живееме во Сврлиг, а хељда одгледуваме во селото Манојлица. Заради органското производство се сее во мај, а се жнее при крајот на септември или кога ќе биде зрела. Работиме јас и сопругата, обработуваме околу 30 хектари по цела Србија. Ја продаваме како брашно, моментално до сертификација  на еден нов производ без глутен, а цената на брашното е 400 динари. Хељдата нам ни е потребна само ако успее како производ. Здрава е, го подобрува вкусот на лебот, печивата, убаво мириса. За младите не знам дали сакаат да ја одгледуваат хељдата, за нас беше интересна, а моите деца сакаат да ја користат иако се мали“- вели тој.

Во Србија, Босна и Хрватска хељдата  се одгледува повеќе векови. Таа е многу здрава и ја нарекуваат супер храна. И во Македонија има обиди да заживее оваа култура, но во соседна Србија таа има подолга традиција и е повеќе распространета.

Сања Атанасовска

* Македонска берза и оваа година во соработка со Фактор доделува повеќе награди во различни категории за „Акција на годината“ при тргувањето со хартии од вредност.
Еден од критериумите за доделување на признанијата ќе биде и мислењето на јавноста. Гласањето ќе се одвива до 12 декември, а предвиден термин за доделувањето на самите награди е 23 декември.
Од таму, може да гласате за едно од следните котирани друштва:

Можеби ќе ве интересира

ИМА ДОБРИ ПРИНОСИ, А БАРА МАЛКУ ЃУБРИВО: Оваа култура станува популарна во Војводина

ИМА ДОБРИ ПРИНОСИ, А БАРА МАЛКУ ЃУБРИВО: Оваа култура станува популарна во Војводина

Koj е најголемиот европски центар за производство на зеленчук?

Koj е најголемиот европски центар за производство на зеленчук?