05 Декември, 2025
0.0329

Сточарите: Да се брендира дебарското сирење

Објавено во: Агробизнис 17 Октомври, 2013 14:36

Добивај вести на Viber

Сирењето што се произведува во дебраскиот крај сточарите бараат да биде брендирано зашто, велат, ги  исполнува сите услови за да добие трговска маркичка.

Според Скендер Аме, претседател на Здружението на дебарските сточари „Дешат“, и барањето за брендирање е и официјално соопштено на работилницата што ја организира Центарот за развој на југозападниот регион.

- Сточарите од нашиот крај се познати по традиционалната подготовка на белото сирење. Можно е да го злоупотребат трговци од други делови на Македонија и затоа бараме сирењето да биде дебарски бренд, изјави Аме.

Во дебарскиот регион годишно се произведуваат 350 тони сирење, а бруцелозата е искоренета.

Како што информира Аме, тој и уште двајца сточари, од Галичник и Лазарополе, учествувале на Меѓународниот саем за млечни производи во Италија, каде дебарското сирење добило високи оценки за квалитетот од експерти и од посетители.

* Македонска берза и оваа година во соработка со Фактор доделува повеќе награди во различни категории за „Акција на годината“ при тргувањето со хартии од вредност.
Еден од критериумите за доделување на признанијата ќе биде и мислењето на јавноста. Гласањето ќе се одвива до 12 декември, а предвиден термин за доделувањето на самите награди е 23 декември.
Од таму, може да гласате за едно од следните котирани друштва:

Можеби ќе ве интересира

ИМА ДОБРИ ПРИНОСИ, А БАРА МАЛКУ ЃУБРИВО: Оваа култура станува популарна во Војводина

ИМА ДОБРИ ПРИНОСИ, А БАРА МАЛКУ ЃУБРИВО: Оваа култура станува популарна во Војводина

Koj е најголемиот европски центар за производство на зеленчук?

Koj е најголемиот европски центар за производство на зеленчук?