27 Мај, 2022
0.0231

СТОПАНСКАТА КОМОРА НА ЧЕЛО НА ПЛАТФОРМАТА ЗА ЈАВНО-ПРИВАТЕН ДИЈАЛОГ

Објавено во: Економија, Колумни 24 Јануари, 2022

Платформата е формирана на 9 мај 2018 година во рамките на проектот на УСАИД, во која се вклучени 4 комори за да се зајакне јавно-приватниот дијалог во процесот на подготовка на донесување закони и други прописи поврзани со работењето на бизнисот.

Харолд Вилсон, британскиот премиер од 70-тите години, ние „коморџиите“ ќе го запаметиме по неговата легендарна изјава во која рекол: „Подобро е Комората да ја имаме како партнер на Владата во конципирањето на законите, отколку како противник во нивната примена“. Но сѐ уште не е роден лидер кој ќе ја каже формулата за тоа, бидејќи јасно е дека тоа танцување меѓу јавниот и приватниот сектор изгледа како еден пар кој повеќе се гази преку чевлите, отколку што танцува. Ако не знаете зашто, тоа е за парите. Прашањето сега е следно: зошто овој принцип не може да функционира како што е запишано. Во светот на ова прашање ќе најдеме илјадници одговори, но ајде ние да ги оставиме компаративните анализи настрана и да видиме како е кај нас. 

Штом УСАИД почувствувал потреба во 2018 година да го стави ова прашање на маса и да помогне во неговото надградување, сигурно имало причина за тоа. И морам да признам дека со нивна поддршка тоа на некој начин и заживеа. Се сеќавам дека кога и Унијата на германските комори за индустрија и трговија (ДИХК) пред 20-ина години започна проект за профункционирање на Асоцијацијата на балканските комори (АБЦ), нѐ натера да сфатиме колку сме далеку на толку близок простор. А тоа го направи на наједноставен начин. На една наша средба ни постави две прашања: колку често се состанувавте пред проектот и како дојдовте на состанокот во Сараево. На првото прашање одговорите беа многу малку или никогаш, а на второто дека во Сараево дојдовме преку Виена и Истанбул. Нивното инсистирање на постоењето на АБЦ нѐ принуди на поблиска соработка, која потоа се надгради со проектот на ЦЕФТА и на Коморскиот инвестициски форум. Така и со Платформата во која се вклучени четирите комори (Стопанската комора на Северна Македонија, Стопанската комора за информатички и комуникациски технологии МАСИТ, Стопанската комора на Северозападна Македонија и Сојузот на стопански комори на Македонија). Не дека не соработувавме, но Платформата понуди метод на постојана комуникација меѓу коморите, но и на поодговорен однос на Владата, претставена од Кабинетот на заменикот на претседателот на Владата задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и за инвестиции. Средбите се однапред закажани секој месец, последниот петок, методологијата на работа е однапред утврдена, а резултат на сето тоа е завршување на проектот на УСАИД и продолжување со работа на Платформата како постојана институција во интерес на бизнисот. 

Секогаш си го поставувам прашањето зошто мора некој однадвор постојано да нѐ организира и да нѐ тера на соработка. Во нашиот случај тоа е многу едноставно бидејќи бизнисот е сечиј интерес. Но и во такви услови постои блокада на сфаќањата дека тоа мора да се негува и да се надградува. Затоа го изразувам своето задоволство што во наредниот период ќе претседаваме со оваа платформа и уверувам дека ќе направиме сѐ тоа да биде на највисоко професионално ниво и во интерес на севкупниот бизнис во нашата држава. 

Бранко Азески, претседател на Стопанската комора на Северна Македонија

Можеби ќе ве интересира

ЕСМ не го гаси „Осломеј“, бара 350.000 тони јаглен за термоелектраната.

ЕСМ не го гаси „Осломеј“, бара 350.000 тони јаглен за термоелектраната.

Криза ли е? Која домашна фирма ја зголеми дивидендата за 17 отсто, а ќе подели и авансна дивиденда?

Криза ли е? Која домашна фирма ја зголеми дивидендата за 17 отсто, а ќе подели и авансна дивиденда?

Ќе се „заниша“ ли комоцијата на доминантните акционери во 34 компании, при крај е кроењето на законот за „истискување“

Ќе се „заниша“ ли комоцијата на доминантните акционери во 34 компании, при крај е кроењето на законот за „истискување“

Вкупната стапка на инфлација во скоро 80 земји може да се движи од пет до 10 отсто

Вкупната стапка на инфлација во скоро 80 земји може да се движи од пет до 10 отсто

Нема криза за партиите, си поделија 3,4 милиони евра

Нема криза за партиите, си поделија 3,4 милиони евра

ЈСП објави оглас за 50 возачи

ЈСП објави оглас за 50 возачи

БОНОВИ ЗА ХРАНА ОД 5, 20 И 30 ЕВРА СЕ ДЕЛАТ ВО ФРАНЦУСКИТЕ ГРАДОВИ: Компензација на жителите за високите цени на храната

БОНОВИ ЗА ХРАНА ОД 5, 20 И 30 ЕВРА СЕ ДЕЛАТ ВО ФРАНЦУСКИТЕ ГРАДОВИ: Компензација на жителите за високите цени на храната

Дарко Димовски: Од позајмицата од 900 милиони евра да се зголемат платите во јавниот сектор или штрајк

Дарко Димовски: Од позајмицата од 900 милиони евра да се зголемат платите во јавниот сектор или штрајк

ТРКАЛЕЗНА МАСА НА ТЕМА: „РАНИ ЗНАЦИ НА ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ ЗА НАСТАНУВАЊЕ НА ИНСОЛВЕНТНОСТ НА ФИРМИТЕ”

ТРКАЛЕЗНА МАСА НА ТЕМА: „РАНИ ЗНАЦИ НА ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ ЗА НАСТАНУВАЊЕ НА ИНСОЛВЕНТНОСТ НА ФИРМИТЕ”