19 Септември, 2020
0.0397

Светската економија колабира, но две големи економии ќе бидат во плус

Објавено во: Економија, Корона Вирус 03 Август, 2020

Поради пандемијата на коронавирусот голем пад има светската економија. 

Како што објави ММФ, просечниот пад на економската активност во развиениот дел на светот во 2020 година треба да биде 6,1 процент, а падот во земјите во развој ќе биде значително помал, само еден процент. 

Руската економија би требало да се намали 5,5 проценти оваа година, а корона кризата, ќе влијае и падот на цените на енергијата.

Но, двете големи економии, Индија и Кина, треба да ја завршат годината во плус.

Американската економија, која е најголема во светот, се намали за неверојатни 32,9 проценти на годишно ниво во вториот квартал. Вакво нешто досега не се случило. 

Предвидувањата на ММФ и Светската банка дадени претходно се остварија.

Можеби ќе ве интересира

Одржана 36. сесија на Клубот на истражувачите

Одржана 36. сесија на Клубот на истражувачите

А1 Македонија: Зачуваниот мобилен интернет може да го размените за друга услуга

А1 Македонија: Зачуваниот мобилен интернет може да го размените за друга услуга

Јосифовски побара од Бесими да се укине царината за увоз на природен гас

Јосифовски побара од Бесими да се укине царината за увоз на природен гас

Мукаетов до Бесими: Да не плаќаме двојно данок за дополнителното здравствено осигурување на вработените

Мукаетов до Бесими: Да не плаќаме двојно данок за дополнителното здравствено осигурување на вработените

Десет милиони евра од државата како гаранции за кредити на фирмите

Десет милиони евра од државата како гаранции за кредити на фирмите

Лошите временски услови предизвикаa елементарна катастрофа кај голем дел од лозовите насади во тиквешкиот регион

Лошите временски услови предизвикаa елементарна катастрофа кај голем дел од лозовите насади во тиквешкиот регион

СТАРОНОВИ ИНВЕСТИЦИИ: Киел ќе гради нова фабрика во тетовската зона, ама не смее да го затвори објектот во Желино

СТАРОНОВИ ИНВЕСТИЦИИ: Киел ќе гради нова фабрика во тетовската зона, ама не смее да го затвори објектот во Желино

ЗБОГУМ ПОНИСКИ КАМАТИ НА КАРТИЧКИ И НА МИНУСИ - со вонредната состојба заврши и пониската затезна каматна стапка

ЗБОГУМ ПОНИСКИ КАМАТИ НА КАРТИЧКИ И НА МИНУСИ - со вонредната состојба заврши и пониската затезна каматна стапка

Министерството за економија започна да ги исплаќа ваучерите за домашен туризам, најголемата заработка засега е 50.000 евра

Министерството за економија започна да ги исплаќа ваучерите за домашен туризам, најголемата заработка засега е 50.000 евра