11 Јули, 2020
0.0268

(ТАБЕЛИ) Сите министерства ја подобриле транспарентноста, кај општините води Битола

Објавено во: Мои пари 11 Јуни, 2019

Битола е најтранспарентна, додека Пласница е на дното на табелата во отчетноста на општините според истражувањето на Центарот за граѓански комуникации .

Трета година по ред расте активната транспарентност на министерствата, додека по двегодишниот пад, конечно пораст забележува и активната транспарентност на општините. 

-Активната транспарентност на министерствата и на општините и во 2019 година останува на ниско ниво, иако е порасната во однос на лани. Процентот на исполнетост на обврските за проактивно објавување на информациите кај сите 97 вклучени институции изнесува 56% (од можни 100%) и е зголемен за 12,5 процентни поени во однос на лани (кога просечно изнесуваше 43,5%), констатира истражувањето.

Просечната активна транспарентност на министерствата изнесува 77,6%, додека на општините 51,7%.

-  Битола го задржа севкупното прво место од лани, додека од министерствата, годинава најдобро рангирано е Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на второто место. Во однос на регионите, Источниот Регион му го зазеде ланскиот примат на Пелагонискиот Регион, додека Скопскиот Регион падна на последното место.

Најмалку информации, и министерствата и општините, објавуваат за финансиите, и тоа министерствата 57%, а општините само 26% од информациите што треба да ги објавуваат.

Сепак, како и сите години досега, на првото место од сите 97 институции се наоѓа една општина. Наспроти тоа, само општини ги заземаат последните 39 места на ранг-листата. Дури 70 општини ја подобриле својата активна транспарентност, додека 11 ја влошиле. 

Пораст на активната транспарентност има кај сите министерства. Најуспешни, односно министерства со најголемо подобрување на активната транспарентност се Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, со скок од 23,2 процентни поени, Министерството за транспорт и врски и Владата, со скок од по 22,5 поени, како и Министерството за животна средина и просторно планирање, со скок од 20,2 поени. 

И општините и министерствата најслабо стојат кај активното објавување информации од областа буџетска и фискална транспарентност, каде што од можни 100%, општините исполнуваат само 26% (лани 25%), а министерствата 57% (лани 26%) од обврските за активно објавување информации. 

Дури 86 од 97-те рангирани институции ја подобриле својата активна транспарентност во 2019 година во однос на лани, додека влошување има само кај 11. Најголемо поединечно подобрување има кај Брвеница (за 47,8 поени), Шуто Оризари (за 47,1 проценти поени), Желино (за 46,6 поени) и Валандово ( за 45 поени). Од министерствата, најголем скок има кај Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство (за 23,2 поени) и кај Владата (за 22,5 поени). Наспроти ова, институции со најголеми негативни промени се општините Лозово (за 18, 6 поени) и Центар (за 12,1 поени). 


Можеби ќе ве интересира

Каде одат донираните средства од веб-платформата solidarnost.gov.mk?

Каде одат донираните средства од веб-платформата solidarnost.gov.mk?

Светот низ призмата на фотографии доставени до Huawei Next-Image Awards 2020

Светот низ призмата на фотографии доставени до Huawei Next-Image Awards 2020

Енергетска сиромаштија - Реалност за над 50 милиони домаќинства во ЕУ

Енергетска сиромаштија - Реалност за над 50 милиони домаќинства во ЕУ

НАГРАДНА ИГРА НА ПОДРАВКА: Во жарот на летото со Talianetta до супер парични награди

НАГРАДНА ИГРА НА ПОДРАВКА: Во жарот на летото со Talianetta до супер парични награди

Македонската компанија Brainster започнува со работа во Виена

Македонската компанија Brainster започнува со работа во Виена

Како поседувањето сопствен дом ќе ви помогне за подобра финансиска стабилност?

Како поседувањето сопствен дом ќе ви помогне за подобра финансиска стабилност?

Онлајн промоција на романот за деца „Изброј ги ѕвездите“ за хероизмот на Данците во спасувањето на Евреите во Втората светска војна

Онлајн промоција на романот за деца „Изброј ги ѕвездите“ за хероизмот на Данците во спасувањето на Евреите во Втората светска војна

Со маска, средство за дезинфекција и дистанца, ДИК со герила акција во Скопје повика на безбедно гласање!

Со маска, средство за дезинфекција и дистанца, ДИК со герила акција во Скопје повика на безбедно гласање!

Американската aгенција за храна и лекови: IQOS е производ со модифициран ризик

Американската aгенција за храна и лекови: IQOS е производ со модифициран ризик