23 Април, 2019
0.0258

Тече рокот за аплицирање за земјоделски субвенции

Објавено во: Агробизнис 24 Март, 2018

Рокот за аплицирање за субвенции во земјоделството почна вчера и ќе трае до 31 мај. Се очекува да аплицираат околу 72.000 земјоделци, а на располагање им се околу 100 милиони евра.

Сите земјоделци кои сакаат да добијат субвенции од денеска до крајот на мај ќе може по електронски пат да аплицираат за добивање на државата помош за годинава. Земјоделците кои не знаат сами да ги пополнат барањата, ќе може да побараат помош од Подрачните единици на Министерството за земјоделство. Сите кои ќе бараат државна помош за растително производство барањата треба да ги поднесат врз основа на евидентирани податоци на парцели во Единствениот регистар, а сточарите заедно со барањето треба да достават и ажурирани податоци за состојбата на стадото за кое аплицираат. Со сателитски снимки се проверува дали на нивата е посеана културата која е пријавена за субвенции. Инспекторите лани утврдиле неправилности само кај мал дел на земјоделци, а има и такви кои немале комплетна документација или имале проблеми заради што не добиле субвенции.

Можеби ќе ве интересира

Инцидент во Аеродром: Го сликал гласачкото ливче

Инцидент во Аеродром: Го сликал гласачкото ливче

Со измените во Законот за вино се воведуваат нови производи

Со измените во Законот за вино се воведуваат нови производи