23 Март, 2018
0.1390

Тој е најмладиот милијардер на светот кој сам го стекнал богатството

Објавено во: Финансии 20 Ноември, 2017

Џон Колисон(27) од Ирска е најмладиот милијардер на светот, кој своето богатство го заработил сам.

Колисон заедно со својот 29-годишен брат Патрик, ја основал софтверската компанија „Stripe", за која повеќето луѓе воопшто не слушнале. 

Основана во 2011. година, „Stripe" не е претерано позната затоа што не продава работи кои потрошувачите ги купуваат. Софтверските системи им овозможуваат на клиентите ширум светот полесно да го завршуваат он-лајн плаќањето и да ги водат своите веб страни.

Со над 100.000 клиенти, се проценува дека компанијата вреди скоро 8 милијарди евра. 

Браќата Колисон се од руралниот дел на Ирска, а и двајцата го напуштиле тамошниот факултет.

Уште како тинејџери биле заинтересирани за компјутерски програми. Патрик се пријавил на студии по математика на престижниот универзитет во Масачусетс. Две години подоцна, Џон бил примен на Харвард. 

„Луѓето често ме прашуваат колку сум богат и чувствувам дека секогаш сакаат да слушнат некој интересен одговор - а јас немам што да им кажам"- вели Колисон. 


„Stripe" денес има 750 вработени - 500 во Сан Франциско и 150 во странство, вклучувајќи европски канцеларии во Даблин, Лондон, Париз и Берлин. 

Можеби ќе ве интересира

По големиот пик МБИ10 индексот паѓа цела недела

По големиот пик МБИ10 индексот паѓа цела недела

Колку акции се истргуваа на ЗК Пелагонија за половина милион денари

Колку акции се истргуваа на ЗК Пелагонија за половина милион денари

Платата не е лоша, но никој не сака да ја работи оваа работа

Платата не е лоша, но никој не сака да ја работи оваа работа

СРБИТЕ ПРЕСМЕТАА: Еве што можат да купат за 10 динари

СРБИТЕ ПРЕСМЕТАА: Еве што можат да купат за 10 динари

Кој презеде акции од Комерцијална банка вредни 18 милиони евра?

Кој презеде акции од Комерцијална банка вредни 18 милиони евра?

ГЕРМАНЦИТЕ СЕ ПЛАШАТ: И ЕУ може да посегне по одмазда

ГЕРМАНЦИТЕ СЕ ПЛАШАТ: И ЕУ може да посегне по одмазда

ПОКАЧУВАЊЕ: Ако директорите добијат повисоки плати, истото ќе важи и за работниците

ПОКАЧУВАЊЕ: Ако директорите добијат повисоки плати, истото ќе важи и за работниците

МИЛИОН ДОЛАРИ: Толку пари доби најдобрата учителка на светот

МИЛИОН ДОЛАРИ: Толку пари доби најдобрата учителка на светот

РАБОТА ВО НОРВЕШКА: Да го имаат она што го имаме, би биле најбогати

РАБОТА ВО НОРВЕШКА: Да го имаат она што го имаме, би биле најбогати