22 Септември, 2020
0.0173

Тонат економиите на три европски земји поради пандемијата

Објавено во: Економија, Корона Вирус 14 Август, 2020

Три европски земји имаат најголеми економски последици од пандемијата. 
Унгарија, Романија и Бугарија имаат најголем економски пад на квартално ниво. 

БДП во Бугарија се намалил за 9,8 отсто, објави Националниот статитстички институт на Бугарија. Вакви лоши податоци немало од 1997 година. 

БДП на Унгарија паднал за 14,5 отсто во вториот квартал во однос на првите три месеци од оваа година. 

Романија евидентира пад од 12,3 отсто во вториот квартал. 

Во вториот квартал на 2020 година, во однос на претходниот квартал, најмал пад е забележан во Финска – 3,2 отсто, Литванија – 5,1 отсто, Данска – 7,4 отсто и Летонија – 7,5 отсто.

Најголем економски пад според сезонски прилагодените податоци е регистриран во Шпанија – 18,5 отсто, Унгарија – 14,5 отсто, Португалија – 13,9 отсто и Франција – 13,8 отсто.

Споредено со истиот квартал лани, сезонски прилагодените податоци покажуваат намалување на нивото на БДП во ЕУ-27 за 14,1 отсто.

Поради коронавирусот еврозоната се движи кон историски најголема рецесија. 

Британија влезе во најдлабока рецесија досега.

Земјата влезе во најдлабока рецесија откако деновиве податоците покажаа дека економијата паднала за повеќе од која било друга земја од Г7, за време на појавата на коронавирусот во трите месеци до јуни, објави Канцеларијата за национална статистика (ОНС).

Можеби ќе ве интересира

Ќе се гради пруга од Кичево до границата со Албанија

Ќе се гради пруга од Кичево до границата со Албанија

Грчката економија има кондиција за втор целосен карантин

Грчката економија има кондиција за втор целосен карантин

Просечната плата скокна - СДСМ се пофали дека нивните политики дале резултат

Просечната плата скокна - СДСМ се пофали дека нивните политики дале резултат

ЧОВЕК ОД ДОВЕРБА НА МИЦКОСКИ И ГЛАВНА ЗА ФИНАНСИИ ВО ПАРТИЈАТА - Димитриеска-Кочоска отсега и во Извршниот комитет на ВМРО-ДПМНЕ

ЧОВЕК ОД ДОВЕРБА НА МИЦКОСКИ И ГЛАВНА ЗА ФИНАНСИИ ВО ПАРТИЈАТА - Димитриеска-Кочоска отсега и во Извршниот комитет на ВМРО-ДПМНЕ

Ќе се намали ДДВ за повеќе услуги: Повисок праг за обврзниците на овој данок

Ќе се намали ДДВ за повеќе услуги: Повисок праг за обврзниците на овој данок

Топ-5 најголеми плати во Македонија: Фармацевтите пред банкарите

Топ-5 најголеми плати во Македонија: Фармацевтите пред банкарите

Македонскиот текстил во магацините во странство: Нема нови нарачки, компаниите пред банкрот

Македонскиот текстил во магацините во странство: Нема нови нарачки, компаниите пред банкрот

Колку пари прават водечките светски модни брендови на нашиот пазар?

Колку пари прават водечките светски модни брендови на нашиот пазар?

Дарежливиот газда од Охрид го следи трендот на добра заработувачка од станови во градот

Дарежливиот газда од Охрид го следи трендот на добра заработувачка од станови во градот