22 Март, 2018
0.1353

Три клучни работи со кои ќе заштедите повеќе

Објавено во: Финансии 11 Ноември, 2017

Ако секој ден пиеме кафе пет години, ќе потрошиме висока сума, а има многу такви работи кои влијаат на домашниот буџет. 

1. големата потрошувачка ве прави среќни

Многу „мали“ трошоци влијаат на домашниот буџет иако не го земаме во предвид. Купувањето без план секогаш го празни паричникот. Пред нешто да се купи треба добро да се размисли дали е навистина потребно. 

2. живот од плата до плата без план 

Многу често се слуша за домаќинства и луѓе кои живеат од плата до плата. Тоа се оправдува со високи трошоци и мали примања. Затоа потребно е да се штеди за непланирани ситуации. 

3. мислиме дека во иднина ќе имаме повеќе пари

Мора да мислиме што ни овозможува заработката која сега ја имаме, а не да размислуваме дека во иднина ќе имаме повеќе пари и со тоа оправдување да купуваме и трошиме многу. Пред сите одлуки за трошење, мора да се мисли колку пари месечно може да се заштедат. 

Можеби ќе ве интересира

Колку акции се истргуваа на ЗК Пелагонија за половина милион денари

Колку акции се истргуваа на ЗК Пелагонија за половина милион денари

Платата не е лоша, но никој не сака да ја работи оваа работа

Платата не е лоша, но никој не сака да ја работи оваа работа

СРБИТЕ ПРЕСМЕТАА: Еве што можат да купат за 10 динари

СРБИТЕ ПРЕСМЕТАА: Еве што можат да купат за 10 динари

Кој презеде акции од Комерцијална банка вредни 18 милиони евра?

Кој презеде акции од Комерцијална банка вредни 18 милиони евра?

ГЕРМАНЦИТЕ СЕ ПЛАШАТ: И ЕУ може да посегне по одмазда

ГЕРМАНЦИТЕ СЕ ПЛАШАТ: И ЕУ може да посегне по одмазда

ПОКАЧУВАЊЕ: Ако директорите добијат повисоки плати, истото ќе важи и за работниците

ПОКАЧУВАЊЕ: Ако директорите добијат повисоки плати, истото ќе важи и за работниците

МИЛИОН ДОЛАРИ: Толку пари доби најдобрата учителка на светот

МИЛИОН ДОЛАРИ: Толку пари доби најдобрата учителка на светот

РАБОТА ВО НОРВЕШКА: Да го имаат она што го имаме, би биле најбогати

РАБОТА ВО НОРВЕШКА: Да го имаат она што го имаме, би биле најбогати

Меѓу петте најбогати луѓе веќе нема Европјани

Меѓу петте најбогати луѓе веќе нема Европјани