22 Март, 2018
0.1379

Тројца луѓе заедно побогати од 160 милиони Американци

Објавено во: Финансии 09 Ноември, 2017

Бил Гејтс, Џеф Безос и Ворен Бафет заедно имаат богатство поголемо од заштедата на дури 160 милиони Американци, покажуваат најновите истражувања.

Милијардерите заедно имаат вкупно 248.5 милијарди долари, што ја надминува вкупната вредност на имотот на околу 63 милиони американски домаќинства, а тоа било заклучено во истражувањето под назив Billionaire Bonanza 2017, кое било изработено од страна на американски Институт за политички студии.

„Толку пари концентрирани во толку малку раце, додека голем број на луѓе се мачат – тоа не е само лоша економија туку и морална криза“- се наведува во истражувањето.

Вкупното богатство на 400 најбогати луѓе во САД изнесува повеќе од 2.68 билиони долари што е повеќе од Бруто домашниот производ во Британија, Франција или Индија. 

„Нашите 400 најбогати жители сега располагаат со богатство поголемо од вкупните средства на 64% од американското население. Односно околу 80 милиони домаќинства или 204 милиони луѓе. Тоа е повеќе луѓе отколку бројката на жители во Канада и Мексико заедно“- пишува во извештајот.

Се предлагаат два начини за намалување на расчекорот во богатството, прво нееднаквоста да не се влоши уште повеќе со намалување на данокот за богатите, а второ да се примени политика на намалување на концентрираното богатство.

Можеби ќе ве интересира

Колку акции се истргуваа на ЗК Пелагонија за половина милион денари

Колку акции се истргуваа на ЗК Пелагонија за половина милион денари

Платата не е лоша, но никој не сака да ја работи оваа работа

Платата не е лоша, но никој не сака да ја работи оваа работа

СРБИТЕ ПРЕСМЕТАА: Еве што можат да купат за 10 динари

СРБИТЕ ПРЕСМЕТАА: Еве што можат да купат за 10 динари

Кој презеде акции од Комерцијална банка вредни 18 милиони евра?

Кој презеде акции од Комерцијална банка вредни 18 милиони евра?

ГЕРМАНЦИТЕ СЕ ПЛАШАТ: И ЕУ може да посегне по одмазда

ГЕРМАНЦИТЕ СЕ ПЛАШАТ: И ЕУ може да посегне по одмазда

ПОКАЧУВАЊЕ: Ако директорите добијат повисоки плати, истото ќе важи и за работниците

ПОКАЧУВАЊЕ: Ако директорите добијат повисоки плати, истото ќе важи и за работниците

МИЛИОН ДОЛАРИ: Толку пари доби најдобрата учителка на светот

МИЛИОН ДОЛАРИ: Толку пари доби најдобрата учителка на светот

РАБОТА ВО НОРВЕШКА: Да го имаат она што го имаме, би биле најбогати

РАБОТА ВО НОРВЕШКА: Да го имаат она што го имаме, би биле најбогати

Меѓу петте најбогати луѓе веќе нема Европјани

Меѓу петте најбогати луѓе веќе нема Европјани