ТВРДАТ ДЕКА Е ЗДРАВО: Во Италија е отворена фабрика за брашно од инсекти
Објавено во: Свет 30 Јануари, 2024
Првата фабрика за производство на брашно од инсекти е основана во Италија.
Таа е отворена во регионот Марке во централниот дел од државата, и покрај противењето на министерот за земјоделство на земјата, Франческо Лолобриџида.
Хосе Франческо Џани, извршен директор на Nutrinsect, за државната агенција АНСА изјави дека со ова „се отвора ново поглавје во историјата на прехранбената индустрија“.
Во Службениот весник од 29 декември е објавено правило кое дозволува брашно направено од штурци, ларви од Tenebrio molitor (брашнаст црв) и ларвите на сјајната црна пченична мувла (Alphitobius diaperinus) во Италија.
* Наградата се доделува на котирано друштво, избрано со гласање преку онлајн анкета на веб страниците на Берзата и интернет порталот „Фактор“, кој е партнер на Берзата во доделувањето на оваа награда. Гласањето се врши паралелно на двете веб страници и акцијата на издавачот што ќе има најмногу гласови од двете анкети збирно, ќе биде прогласена за Акцијата на годината по избор на јавноста за 2024 година.
Предмет на анкетата е листа од десет котирани акции, избрани врз основа на остварениот промет и транспарентноста во нивното работење.