21 Април, 2018
0.1523

Тврдења кои успешните луѓе одбиваат да ги прифатат

Објавено во: Финансии 11 Септември, 2017

Да се сонува не е лесно. Во спротивно, сите ќе бевме како Безос (Џеф), Бафет (Ворен) и Бренсон (Ричард) - три „Б“ на храбри соништа и ќе постигневме големи цели. За жал, повеќето од нас не се смели визионери. Но, нема ништо лошо во тоа, бидејќи иако вие и јас никогаш не смееме да размислиме за неверојатни идеи, можеме да избереме да размислуваме и да постапуваме различно од другите ... и од таму да ги реализираме нашите соништа на различни начини.

Еве 5 изјави за кои многумина веруваат дека ќе ги уништат нивните шанси за успех, но исто така нè учат да размислуваме поинаку:

1. "Никогаш не ги сретнувам вистинските опции".

Добредојдовте во клубот. Без оглед на тоа како работите изгледаат настрана, никој не ги добива опциите што не ги заслужува. (Дури и ако некој друг добива шанса што мислите дека можете да направите, не можете да менувате ништо, така што нема смисла да се заглавите во непотребни рефлексии).

Можеби мораше да чекате со години - да ангажирате, да се подигнете, да се избирате вас, да се "пронајдете" вас. Дури и кога работите се такви, сè е поинаку. Пристапот до можности е неограничен. Благодарение на социјалните мрежи, сега можете да ги достигнете сите. Можете да креирате и продавате лично произведена стока, да развивате и дистрибуирате свои апликации, да барате финансирање ...

Вие не мора да чекате некој друг да ви ги даде овие можности - вие сами си ги давате. Патем, тоа е она што сите успешни луѓе го направиле низ вековите. Единственото нешто што ве спречува да ја преземете следната шанса е самите - и вашата желба да се обидете.

Не размислувајте за можностите што треба да ви ги дадат туку за оние што треба да ги зграпчите.

2. "Некој / нешто секогаш ме влече назад".

Можеби некој навистина ве лишил од некоја можност или ве спречил да ги реализирате вашите идеи или, пак, ви земал нешто што ви припаѓа по правило. Можеби некој не го спазил договорот. Можеби вашиот партнер не беше доволно посветен. Можеби вашите потенцијални клиенти не беа доволно паметни за да го препознаат квалитетот што го нудите. Ништо од ова не е важно. Вие не можете да ги контролирате другите - само себе.

Кога не успеете, само себе си може да се обвините. Тоа не е само интелигентен начин на гледање во животот, туку скоро секогаш реален изглед. Иако од време на време нема да успеете поради причини кои не се важни, во повеќето случаи вие сте виновни.

Нема ништо лошо во тоа. Секоја успешна личност се соочила со неуспех и огромен број пати (некои дури и повеќе од вас, затоа е причина да успеат).

Прифатете го секој неуспех, учете од него и преземајте одговорност следниот пат за да направите се што ви треба за да постигнете добри резултати.

Никогаш не им пречи на другите. Не преземајќи одговорност за вашите несреќи, никогаш нема да ги избегнете.

3. "Немам доволно време".

Се разбира, имаш. Имате исто толку време како и сите други. Вие само треба внимателно да ги одберете активностите со кои го пополнувате.

Секој може да направи распоред, но повеќето луѓе не успеваат да се уверат дека секоја задача ќе потрае исто толку време колку што е потребно. Повеќето од нас губат време кога ќе најдат такво.

Не обидувајте се да ги наполните сите прозорци со некои активности. Наместо тоа, стори сé што е можно побрзо и поефикасно. Потоа користете го вашето "слободно" време за да направите нешто друго, уште еднаш експедитивно и ефикасно.

Не мислете си дека времето ве контролира, но како можеш да го контролираш своето време на оптимален начин. Ќе откриете дека имате многу повеќе време отколку што мислевте.

4. "Се разбира, јас би го направил тоа ... ако сум сигурен дека ќе вреди".

Дали сте слушнале некој да каже: "Ако знаев дека би можел да добијам промоција, дали би работел потешко?" Или: "Ако знаев дека мојата компанија може да го стори тоа, ќе потрошив повеќе време во тоа"?

Успешните вработени ја заработуваат својата промоција и повисоките плати со тоа што работат понапорно. Со други зборови, тие се обидуваат да го заслужат нивниот успех. Успешните компании ги зголемуваат своите приходи со понуда на подобар квалитет - тие исто така се стремат да бидат успешни.

Големите луѓе прават огромни напори пред да имаат каква било идеја за резултатите што ќе ги заработат со напорна работа. Нивниот успех се должи на работата и жртвите.

За жал, повеќето луѓе очекуваат да добијат повеќе, без да бидат подготвени да трошат повеќе. За да успеете, немојте да мислите на награда како поттик или барање да ја направите неопходната трудољубивост, туку како заслужена награда.

5. "Нема ништо во мене што ме прави специјален".

Лесно е и примамливо да мислите дека успешните луѓе имаат некаква уникатна работа - идеја, талент, поттик, вештина, креативност - што ги имате и не можете да ги имате. Но, ова е ретко точно. Ние обично ги забележуваме нашите подароци кога ќе се свртиме кон минатото. Успехот никогаш не е сигурен; тоа само изгледа вака откако сте го направиле.

Да, други може да имаат квалитети и вештини што не ги исполнувате (или барем не сте), но исто така е точно спротивното. Не ти е потребен подарок. Си требаш само себеси - и тенденцијата да направите огромни напори и да покажете упорност, бидејќи тие се тие кои раѓаат талент.

Не размислувате за тоа што го немате. Фокусирајте се на она што го имате и, пред сè, на жртвите што сте - за разлика од другите - спремни да ги направите. Ова е подарок што сите го споделуваме. Треба само да го искористите.

Можеби ќе ве интересира

МИКРОФОНОТ ГО ЗАМЕНИ СО НИВА: Од пејач на „Бијело дугме“ до одгледувач на лешници

МИКРОФОНОТ ГО ЗАМЕНИ СО НИВА: Од пејач на „Бијело дугме“ до одгледувач на лешници

Тевдовски бара 35 милиони долари за нови градинки

Тевдовски бара 35 милиони долари за нови градинки

ВОРЕН БАФЕР, ЏЕК МА, МАРК ЗАКЕРБЕРГ: Колку време им требало од милионери да станат милијардери?

ВОРЕН БАФЕР, ЏЕК МА, МАРК ЗАКЕРБЕРГ: Колку време им требало од милионери да станат милијардери?

За десетина дена првиот повик за 50-те милиони евра за мали и средни претпријатија

За десетина дена првиот повик за 50-те милиони евра за мали и средни претпријатија

Се здружија 15 банки од Македонија

Се здружија 15 банки од Македонија

Тевдовски и Богов во Вашингтон

Тевдовски и Богов во Вашингтон

Јадранот за летување поскап од Шпанија, Малта и Грција?

Јадранот за летување поскап од Шпанија, Малта и Грција?

Популарниот Netflix нуди работа од соништата: Да гледате серии и да бидете платени за тоа

Популарниот Netflix нуди работа од соништата: Да гледате серии и да бидете платени за тоа

Германски аеродром бара работници

Германски аеродром бара работници