06 Декември, 2022
0.0364

Зошто акцијата на „Алкалоид“ злато вреди?

Објавено во: Економија 23 Ноември, 2022

Добивај вести на Viber

Тимот што победува не се менува! Менаџерите на „Алкалоид“ добија нов 6 годишен мандат и дадоа отчет за сработеното досега при што особено се истакнува тоа што профитот е удвоен, а консолидираната продажба зголемена за 60 отсто. И што е најважно за инвеститорите дивидендата од 2015 до 2021 година растеше просечно годишно со стапка од 12 отсто!

„Алкалоид“ постави нов стандард во македонската корпоративна историја, овој пат по начинот на информирање на јавноста за поставувањето на старо-новиот менаџерски тим односно управниот одбор на друштвото.

Кратко, јасно и прецизно без непотребни флоскуси и прави фрази компанијата ја извести јавноста дека акционерите им дале нов 6 годишен мандат на досегашните менаџери: Живко Мукаетов, Милица Глигорова, Ѓорѓи Јованов, Ќире Ицев и Виктор Стојчевски.

Акционерите мандатот им го довериле заради тоа што успеале во период од 6 години континуирано годишно да ја зголемуваат дивидендата за 12 отсто. Тоа е најважниот аргумент за акционерите кои покажуваат дека овој тим заслужува целосна доверба и нов мандат.

Инаку во периодот што е зад нив (од 2015 до 2021 година) малата и одбрана чета на Мукаетов успеа да ја зголеми консолидираната продажба на „Алкалоид“ за 80 милиони евра (лани била 207,6 милиони евра, а 2015 година била 127,6 милиони евра). А при тоа низ тие години да ја удвои добивката на друштвото која лани достигна 21,1 милиони евра.

А тоа секако се одрази соодветно и на дивидендата на компанијата која лани изнесуваше 396 денари, а пред 6 години била 207 денари.

Овие се бетон-аргументи заради кои „Алкалоид“ е златната акција на Македонската берза и токму заради горенаведеното не треба да се читаат ниту фундаментални ниту технички анализи.

На сето сработено досега од менаџерите и од работниот колектив на „Алкалоид“ и не би било нескромно, а е вистинито да се каже дека ова е најдоброто од Македонија! 

Р.Ф.

Наградата се доделува на котирано друштво, избрано со гласање преку онлајн анкета на веб страниците на Берзата и интернет порталот „Фактор“, кој е партнер на Берзата во доделувањето на оваа награда. Гласањето се врши паралелно на двете веб страници и акцијата на издавачот што ќе има најмногу гласови од двете анкети збирно, ќе биде прогласена за Акцијата на годината по избор на јавноста за 2022 година.
Предмет на анкетата е листа од десет котирани акции, избрани врз основа на остварениот промет и транспарентноста во нивното работење.

Можеби ќе ве интересира

Која наша фирма исплати 38 милиони евра плати за 9 месеци? „Фактор“ ги рангира најголемите платодавачи!

Која наша фирма исплати 38 милиони евра плати за 9 месеци? „Фактор“ ги рангира најголемите платодавачи!

ОВАА НАВИКА Е ПРЕСУДНА: Како да напредувате во кариерата

ОВАА НАВИКА Е ПРЕСУДНА: Како да напредувате во кариерата

Колкава е температурата во просторијата ако радијаторот е поставен на 4: Еве што значат бројките на него

Колкава е температурата во просторијата ако радијаторот е поставен на 4: Еве што значат бројките на него

Швеѓанец отворил осум социјални маркети, може да купуваат само лица со ниски приходи

Швеѓанец отворил осум социјални маркети, може да купуваат само лица со ниски приходи

Загубите ќе се мерат во милијарди: „Зима на незадоволство“ ќе ја тресе Британија

Загубите ќе се мерат во милијарди: „Зима на незадоволство“ ќе ја тресе Британија

Доларот јакне, еврото се „лизга“, цените на нафтата ги надоместуваат загубите

Доларот јакне, еврото се „лизга“, цените на нафтата ги надоместуваат загубите

КОИ СЕ, ШТО ЌЕ ГРАДАТ И КОЛКУ ЌЕ ВЛОЖАТ НОВИТЕ ТРОЈЦА СТРАТЕШКИ ИНВЕСТИТОРИ - одлуките објавени, ќе имаат ли среќа милионските најави

КОИ СЕ, ШТО ЌЕ ГРАДАТ И КОЛКУ ЌЕ ВЛОЖАТ НОВИТЕ ТРОЈЦА СТРАТЕШКИ ИНВЕСТИТОРИ - одлуките објавени, ќе имаат ли среќа милионските најави

Хеленик Петролеум и Македонија побараа дозвола за работа на нафтоводот Скопје - Солун по 13 години

Хеленик Петролеум и Македонија побараа дозвола за работа на нафтоводот Скопје - Солун по 13 години

АНАЛИЗИТЕ НИ ПОКАЖАА ДЕКА МОДЕЛОТ СО ДВЕ ПРОГРЕСИИ НА ДАНОКОТ НЕМАШЕ ДА БИДЕ ПОЗИТИВЕН - Лукаревска за даночната реформа

АНАЛИЗИТЕ НИ ПОКАЖАА ДЕКА МОДЕЛОТ СО ДВЕ ПРОГРЕСИИ НА ДАНОКОТ НЕМАШЕ ДА БИДЕ ПОЗИТИВЕН - Лукаревска за даночната реформа