09 Јуни, 2023
0.0250

Владата му порача на ЕСМ да го продолжи договорот со топланите на Адора

Објавено во: Економија 21 Март, 2023

Добивај вести на Viber

Владата на денешната седница го задолжи АД ЕСМ да склучи нов договор со Адора Инженеринг за закуп на топланите Исток и Запад за снабдување на топлинска енергија за парно греење на Скопје.

Актуелниот договор со Адора на бизнисменот Ванчо Чифлиганец беше краткорочен и  истекува до крајот на оваа грејна сезона.

„Владата, на денешната седница, ја разгледа и усвои Информацијата за активности во однос на дејноста регулирано производство на топлинска енергија, доставена до Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги на Република Северна Македонија.


Се препорачува на АД за производство на електрична енергија Електрани на Северна Македонија, во државна сопственост, Скопје, да го задолжи ЕСМ производство на топлина ДООЕЛ Скопје, да склучи Договор за закуп на основни средства за производство на топлинска енергија со сопственикот Адора инженеринг ДООЕЛ Скопје.

 А, ЕСМ производство на топлина ДООЕЛ Скопје, до Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги на Република Северна Македонија да поднесе барање за издавање лиценца за дејноста производство на топлинска енергија, како би се обезбедило непрекинато вршење и сигурност во снабдувањето на топлинска енергија на подрачјето на Град Скопје“, соопшти Владата.


Можеби ќе ве интересира

Инвеститорите очекуваат нов пад на вредноста на турската лира

Инвеститорите очекуваат нов пад на вредноста на турската лира

Зошто централните банки ќе инвестираат во злато?

Зошто централните банки ќе инвестираат во злато?

ЗА БИТИЌИ ИНФЛАЦИЈАТА ПАДНАЛА: Економските политики давале резултати

ЗА БИТИЌИ ИНФЛАЦИЈАТА ПАДНАЛА: Економските политики давале резултати

ПОНИСКИ ПОРАМНИТЕЛНИ ФАКТУРИ ЗА ПОТРОШУВАЧИТЕ - топлото време не куртули од скапото парно

ПОНИСКИ ПОРАМНИТЕЛНИ ФАКТУРИ ЗА ПОТРОШУВАЧИТЕ - топлото време не куртули од скапото парно

ДАЛИ ГЕРМАНИЈА Е САМО МАМКА ЗА СТРАНСКИТЕ РАБОТНИЦИ: Земјата добива нова „пониска класа“?

ДАЛИ ГЕРМАНИЈА Е САМО МАМКА ЗА СТРАНСКИТЕ РАБОТНИЦИ: Земјата добива нова „пониска класа“?

ПОЗНАТ ГЕРМАНСКИ ТРГОВСКИ СИНЏИР УКИНУВА РАБОТНИ МЕСТА - еве кои се причините

ПОЗНАТ ГЕРМАНСКИ ТРГОВСКИ СИНЏИР УКИНУВА РАБОТНИ МЕСТА - еве кои се причините

ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ ЗА ГЕРМАНСКАТА ЕКОНОМИЈА:Чувајте се од руски шпиони

ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ ЗА ГЕРМАНСКАТА ЕКОНОМИЈА:Чувајте се од руски шпиони

ШТО СЛЕДУВА? Дали Еврозоната оди во рецесија?

ШТО СЛЕДУВА? Дали Еврозоната оди во рецесија?

Владата наплатила 16,3 милиони евра од 5Г-мрежата

Владата наплатила 16,3 милиони евра од 5Г-мрежата