06 Јули, 2022
0.0253

Владата од 2022 размислува повторно да субвенционира нискобуџетни летови

Објавено во: Економија 21 Септември, 2021

Добивај вести на Viber

Владата на последната редовна седница разгледувала можност за започнување на нова постапка за доделување на финансиска поддршка на домашни и странски авиопревозници за субвенционирање на билетите, што по автоматизам треба да повлече нивно поевтинување за патниците.

На почетокот на 2022 се отвора можност за четврто субвенционирање на летовите и линиите на нискобуџетните компании, затоа што до крајот на годината завршува тригодишната владината уредба за финансиска помош донесена во 2018.

Тековниот циклус на субвенции со „Визер“ заврши неславно, откако овој оператор во 2018 го доби тригодишниот договор по третиот јавен повик, иако беше единствениот што поднесе понуда. Договорот беше потпишан на почетокот од 2019 со важност од три години, односно до крајот на 2022.

Во меѓувреме субвенционирањето престана затоа што „Визер“ не можеше да го исполни својот дел од договорот поради околносите со пандемијта, по што мораше да се затворат потребните авиолинии. Претходно Владата донесе уредба со поддршка за авиокомпании и програма за определување средства за финансиска поддршка со важност од почетокот на 2019 до крајот на 2021.

Според претходните договори, „Визер“ добиваше по 5 милиони евра за три години. Унгарската авиокомпанија требаше да воведе по четири нови линии од аеродромите во Скопје и Охрид. Од аеродромот Скопје требаше да се лета до Карлсруе/Баден-Баден, Бремен, Ларнака и Турку, а од Охрид кон Малме, Милано, Меминген и Дортмунд. Ова субвенционирање требаше да поттикне евтини цени од 20-тина евра за летовите.

Двата македонски аеродроми - скопскиот и охридскиот 2020 година ја завршија со над 782.876 патници, што претставува пад од 70,9 проценти споредено со 2019 година. Во однос на уделот на авиокомпаниите во патничкиот сообраќај, Визер има превезено најголем број од патниците со 65,9% од пазарен удел, а потоа следуваат Туркиш Ерлајнс (7,7%), Пегасус (6%), по што следуваат преостанатите. За охридскиот аеродром Визер има превезено најголем број од патниците со 88,56 отсто од пазарниот удел.

А.К.

Можеби ќе ве интересира

Загребска берза стана втор најголем акционер во Македонската берза

Загребска берза стана втор најголем акционер во Македонската берза

КАТАКЛИЗМА! Цените на гасот отидоа до небо, европски гигант пред колапс-моќна европска земја подготви план за судниот ден!

КАТАКЛИЗМА! Цените на гасот отидоа до небо, европски гигант пред колапс-моќна европска земја подготви план за судниот ден!

ЕНЕРГЕТСКА КРИЗА: За осветлување на патиштата ќе плаќаме 7,7 милиони евра

ЕНЕРГЕТСКА КРИЗА: За осветлување на патиштата ќе плаќаме 7,7 милиони евра

АСИСТЕНТИ ЗА ПОДГОТОВКА НА ХРАНА НАЈБАРАНА ПРОФЕСИЈА ВО ЕВРОПА, информатичките и комуникациските професиналци на трето место

АСИСТЕНТИ ЗА ПОДГОТОВКА НА ХРАНА НАЈБАРАНА ПРОФЕСИЈА ВО ЕВРОПА, информатичките и комуникациските професиналци на трето место

Која е најпрофитабилна македонска индустрија? Над 39% од приходот останува како добивка!

Која е најпрофитабилна македонска индустрија? Над 39% од приходот останува како добивка!

Проблемите со снабдувањето „удрија“ по продажбата на германски автомобили во јуни

Проблемите со снабдувањето „удрија“ по продажбата на германски автомобили во јуни

„ШЕЛ“ ПРОНАЈДЕ НАФТА И ГАС ВО АЛБАНИЈА: Важно откритие кое ќе влијае на иднината на регионот и Европа

„ШЕЛ“ ПРОНАЈДЕ НАФТА И ГАС ВО АЛБАНИЈА: Важно откритие кое ќе влијае на иднината на регионот и Европа

Расте вредноста на доларот

Расте вредноста на доларот

ЕВРОПА Е ПРЕД КРАХ, ГАСОТ СТАНА ДВИЖЕЧКА СИЛА ВО НОВАТА СТУДЕНА ВОЈНА: Цените повисоки и до 700 отсто

ЕВРОПА Е ПРЕД КРАХ, ГАСОТ СТАНА ДВИЖЕЧКА СИЛА ВО НОВАТА СТУДЕНА ВОЈНА: Цените повисоки и до 700 отсто