25 Февруари, 2024
0.0261

ВО ИГРА ВЛЕГУВА И ПЕТГОДИШНА ДРЖАВНА ОБВРЗНИЦА - нови владини задолжувања од 91 милиони евра

Објавено во: Финансии 12 Февруари, 2024

Добивај вести на Viber

Нови задолжувања се случуваат на домашниот пазар, а во игра влегува и петгодишна државна обврзница.

Министерството за финансии издаде, а на Берзата од денеска котираат две нови државни хартии од вредност, односно државни обврзници, на вкупна сума од над 91 милиони евра.

Првата обврзница е петгодишна, што значи дека е издадена во февруари годинава, а треба да се вратат парите после пет години, односно во февруари 2029 година. 

Оваа државна обврзница тежи близу 45 милиони евра. Станува збор за државна обврзница без девизна клаузула, а со оглед на помалиот рок за враќање на средствата, нејзината каматна стапка е 4,5 проценти. 

Вториот вид на издадена обврзница е 15 годишна обврзница без девизна клаузула, а нејзината вкупна сума е 46 милиони евра. Со оглед на тоа што рокот на враќање е подолг, каматната стапка е повисока и изнесува 5,9 проценти. 

Н.Н.Ф.

Можеби ќе ве интересира

ВО ПЕТОКОТ СИЛНО „ТРЕСЕЛЕ“ АКЦИИТЕ НА КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА - истргувани близу 500 илјади евра за еден ден, еве колку достигна просечната цена

ВО ПЕТОКОТ СИЛНО „ТРЕСЕЛЕ“ АКЦИИТЕ НА КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА - истргувани близу 500 илјади евра за еден ден, еве колку достигна просечната цена

КАЗНА ОД 200 ЕВРА АКО РАБОТНИКОТ УЧЕСТВУВА ВО ШТРАЈК: Драстичен удар за работната сила во оваа земја

КАЗНА ОД 200 ЕВРА АКО РАБОТНИКОТ УЧЕСТВУВА ВО ШТРАЈК: Драстичен удар за работната сила во оваа земја

РАБОТИ КАКО ДОСТАВАЧ НА ХРАНА И ЗАРАБОТУВА 2.350 ЕВРА МЕСЕЧНО! Го открива трикот за максимален профит: Многумина го одбиваат, а таму се кријат парите

РАБОТИ КАКО ДОСТАВАЧ НА ХРАНА И ЗАРАБОТУВА 2.350 ЕВРА МЕСЕЧНО! Го открива трикот за максимален профит: Многумина го одбиваат, а таму се кријат парите

ЦЕНИТЕ НА ХРАНАТА ДИВЕАТ ВО ХРВАТСКА! Компирите се поскапи за 35 отсто, морковите 50, кромидот 70, а крушите дури 120

ЦЕНИТЕ НА ХРАНАТА ДИВЕАТ ВО ХРВАТСКА! Компирите се поскапи за 35 отсто, морковите 50, кромидот 70, а крушите дури 120

„ИНФЛАЦИЈАТА ЌЕ РАСТЕ“: ЕЦБ објави истражување

„ИНФЛАЦИЈАТА ЌЕ РАСТЕ“: ЕЦБ објави истражување

ЕВТИНО ЛЕТУВАЊЕ ВО СОСЕДСТВОТО И ТОА НА МОРЕ: Цените почнуваат од 150 евра

ЕВТИНО ЛЕТУВАЊЕ ВО СОСЕДСТВОТО И ТОА НА МОРЕ: Цените почнуваат од 150 евра

ГЕРМАНЦИТЕ НАПРАВИЈА МАТЕМАТИКА: Вреди ли воопшто да се купува недвижен имот?

ГЕРМАНЦИТЕ НАПРАВИЈА МАТЕМАТИКА: Вреди ли воопшто да се купува недвижен имот?

ПРОВЕРЕТЕ ГИ СМЕТКИТЕ, МОЖЕБИ ВИ ЛЕГНАЛЕ ПАРИ: Исплатена е финансиската помош

ПРОВЕРЕТЕ ГИ СМЕТКИТЕ, МОЖЕБИ ВИ ЛЕГНАЛЕ ПАРИ: Исплатена е финансиската помош

ЗА МНОГУ ОВАА ПЛАТА Е СОН, А ВО ОВАА ЗЕМЈА ЛУЃЕТО СО НЕА ЕДВАЈ ПРЕЖИВУВААТ: Како е да се живее во Швајцарија?

ЗА МНОГУ ОВАА ПЛАТА Е СОН, А ВО ОВАА ЗЕМЈА ЛУЃЕТО СО НЕА ЕДВАЈ ПРЕЖИВУВААТ: Како е да се живее во Швајцарија?