ВО ВРЕМЕ НА КОРОНА: Српски имунолог советува кои витамини и во колкави дози да се внесуваат
Објавено во: Балкан, Корона Вирус 23 Јули, 2020
Имунолог проф. Д-р Борислав Каменов од Србија зборуваше во емисијата „150 минути“ за најдобрите витамини со кои треба да го изградиме имунитетот за време на пандемијата на коронавирус.
Но, кажа и дека претерувањето со витамини може да биде уште поштетно во случај на заразување со коронавирусот.
Како што вели дури 75 отсто од витамините влегуваат во организмот преку цревната флора, па затоа треба да знаете кои витамини се најдобри за пиење сега, но само во пропишаните дози.
„Што се однесува до цинкот, тоа е исклучително важно ако се земе во вистинска доза што ја имаат повеќето наши препарати. Тој е составен дел од главните регулаторни молекули кои ги корегираат грешките во нашите стресни клетки и со тоа системот полесно се бори против сите можни проблеми, особено против труење на организмот. Во овој случај, витамин Д е клучен за корекција на грешките. Тоа ги предизвикува макрофагите да го убијат вирусот кога ќе влезат во клетката. Ако немате доволно од тоа, тоа значи дека сте го труеле организмот и дека овие токсини го потрошиле витаминот Д. Витаминот Ц е исто така важен, како и пробиотиците кај луѓето кои имаат проблеми со стомакот“, заклучи тој.
Вели дека имунитетот кој го имаат децата може да одговори на вирусот, и затоа децата поретко се разболуваат.Во последните 24 часа во Србија регистрирани се нови 412 случаи на заразени со корона вирус, додека починаа девет лица.
* Наградата се доделува на котирано друштво, избрано со гласање преку онлајн анкета на веб страниците на Берзата и интернет порталот „Фактор“, кој е партнер на Берзата во доделувањето на оваа награда. Гласањето се врши паралелно на двете веб страници и акцијата на издавачот што ќе има најмногу гласови од двете анкети збирно, ќе биде прогласена за Акцијата на годината по избор на јавноста за 2024 година.
Предмет на анкетата е листа од десет котирани акции, избрани врз основа на остварениот промет и транспарентноста во нивното работење.