13 Јуни, 2024
0.0272

ЗА ЕДНА ГОДИНА КРЕДИТИТЕ НА ФИРМИТЕ ИМ ПОСКАПЕЛЕ ЗА ДВА ПРОЦЕНТНИ ПОЕНИ - еве какви се другите каматни стапки

Објавено во: Финансии 29 Септември, 2023

Добивај вести на Viber

Народна банка на Македонија излезе со најнови податоци за движењето на каматните стапки во земјава. 

Просечната каматна стапка на вкупните кредити, во август годинава изнесува 5,49 отсто и е непроменета на месечна основа, додека на годишна основа е зголемена за 1,15 п.п. Просечната каматна стапка на вкупните депозити бележи месечен и годишен раст од 0,05 п.п. и 0,86 п.п., соодветно и изнесува 1,55 отсто. 

Во август, просечната каматна стапка на новоодобрените кредити бележи месечно намалување од 0,04 п.п. и изнесува 5,53 проценти, а на годишно ниво е зголемена за 1,49 п.п. 

Просечната каматна стапка на новопримените депозити изнесува 2,17 отсто и е пониска за 0,04 п.п. на месечна основа, при годишен раст од 1,25 п.п.  

Просечната каматна стапка на вкупните кредити на корпоративниот сектор, во август, остана на истото ниво од 5,36 отсто како и претходниот месец, додека на годишна основа оваа каматна стапка е повисока за 1,81 п.п.

Во август, каматната стапка на новоодобрените кредити на корпоративниот сектор изнесува 5,73 отсто и забележа месечен пад од 0,02. 

Во споредба со август минатата година, каматната стапка на новоодобрените кредити на корпоративниот сектор е зголемена за 2,01 п.п. Ова всушност значи дека за една година на фирмите кредитите им поскапеле за два процентни поени, и од тие причини многу компании се жалат дека се значајно зголемени нивните трошоци на работење.

Просечната каматна стапка на вкупните депозити на корпоративниот сектор, овој месец е зголемена за 0,06 п.п. и изнесува 2,08 отсто. 

Каматната стапка на вкупните кредити на домаќинствата изнесува 5,61 отсто и се задржа на истото ниво од претходниот месец, додека на годишно ниво оствари раст од 0,54 п.п. 

Во август, просечната каматна стапка на новоодобрените кредити на домаќинствата, оствари месечно намалување од 0,08 отсто и изнесува 5,24 отсто. 

На годишно ниво, просечната каматна стапка на новоодобрените кредити на домаќинствата бележи пораст од 0,75 п.п.

Каматната стапка на вкупните депозити на домаќинствата овој месец изнесува 1,50 отсто и бележи месечен раст од 0,06 п.п. Споредено со август минатата година, оваа каматна стапка е повисока за 0,84 п.п. 

Во август, каматната стапка на новопримените депозити на домаќинствата е намалена за 0,08 п.п. на месечно ниво и изнесува 2,32 отсто. Каматната стапка на новопримените депозити на домаќинствата на годишно ниво е зголемена за 1,35 п.п. 

Можеби ќе ве интересира

ИМЕНУВАНИ НОВИ ЧЛЕНОВИ НА НАДЗОРНИОТ ОДБОР НА СТОПАНСКА БАНКА СКОПЈЕ - Доима, Тагарис, Толиа и Карандреас се директори во Националната банка на Грција

ИМЕНУВАНИ НОВИ ЧЛЕНОВИ НА НАДЗОРНИОТ ОДБОР НА СТОПАНСКА БАНКА СКОПЈЕ - Доима, Тагарис, Толиа и Карандреас се директори во Националната банка на Грција

ИНТЕРВЈУ ХАРТМАН, ИСКУСЕН ШВАЈЦАРСКИ БАНКАР, ЗА ФАКТОР: Немојте екстра да ги даночите банките, тие се тука за да ја поддржуваат економијата

ИНТЕРВЈУ ХАРТМАН, ИСКУСЕН ШВАЈЦАРСКИ БАНКАР, ЗА ФАКТОР: Немојте екстра да ги даночите банките, тие се тука за да ја поддржуваат економијата

Одговорот на Русија на новите американски санкции ги зачуди сите: Московската берза направи драстичен потег

Одговорот на Русија на новите американски санкции ги зачуди сите: Московската берза направи драстичен потег

Вложувањата во неживотни осигурувања пораснаа 10 проценти, достигнаа 90 милиони евра за пет месеци

Вложувањата во неживотни осигурувања пораснаа 10 проценти, достигнаа 90 милиони евра за пет месеци

НА ПРОДАЖБА И ТОА МАЛКУ ШТО ОСТАНА ОД ВРЕМЕТО НА ЈУГОСЛАВИЈА: Се нудат два авиони, делови, инвентар и опрема за 4,9 милиони евра од југословенската авиокомпанија

НА ПРОДАЖБА И ТОА МАЛКУ ШТО ОСТАНА ОД ВРЕМЕТО НА ЈУГОСЛАВИЈА: Се нудат два авиони, делови, инвентар и опрема за 4,9 милиони евра од југословенската авиокомпанија

КБ Публикум инвест станува КБ ИНВЕСТ, со доминантна сопственост на Комерцијална банка

КБ Публикум инвест станува КБ ИНВЕСТ, со доминантна сопственост на Комерцијална банка

МУ ПАДНАА АКЦИИТЕ НА ТРАМП: И тоа за 20 проценти откако беше прогласен за виновен

МУ ПАДНАА АКЦИИТЕ НА ТРАМП: И тоа за 20 проценти откако беше прогласен за виновен

МИЛИЈАРДИ СЕ ВО ПРАШАЊЕ: Кои репрезентации вредат најмногу на ЕП 2024?

МИЛИЈАРДИ СЕ ВО ПРАШАЊЕ: Кои репрезентации вредат најмногу на ЕП 2024?

ЕВЕ КОЛКУ ПЕНЗИОНЕРИ ДОБИВААТ НАЈВИСОКА ПЕНЗИЈА ВО МАКЕДОНИЈА – исчезнуваат воените и земјоделските пензионери

ЕВЕ КОЛКУ ПЕНЗИОНЕРИ ДОБИВААТ НАЈВИСОКА ПЕНЗИЈА ВО МАКЕДОНИЈА – исчезнуваат воените и земјоделските пензионери