22 Септември, 2020
0.0468

ЗА ПРВ ПАТ ВО ИСТОРИЈАТА: Кој е првиот Албанец кој ќе биде на чело на МВР?

Објавено во: Македонија 27 Декември, 2016

За прв пат во историјата на Македонија, Албанец ќе застане на чело на Министерството за внатрешни работи, се додека да се состави новата Влада.

Државната изборна комисија утре ќе го соопшти конечниот исход од изборите а министерите кои беа именувани согласно Пржинскиот договор ќе се повлечат од функциите кои ги извршуваа досега.

Кој ќе биде привремениот министер на МВР?

Коримилото на МВР ќе го презеде Агим Нухиу кој во моментов е заменик министер во Министерството за внатрешни работи.

Од неговата официјална биографија објавена на сајтот на министерството може да се заклучи дека  Агим Нухиу е роден на 24 август 1977 година во с. Слатина, Тетово.

Од пишаното во биографијата дознаваме дека тој станал Доктор на правни науки – на Правниот Факултет - Универзитет во Тирана, Албанија, во 2009-2013.

Во неговото образование спаѓа и:

-Магистер на правни науки – граѓанско право, Правен Факултет - Универзитет во Приштина, Косово, 2001-2008;

-Магистер на правни науки – граѓанско право, Правен Факултет – Универзитет во Тирана, Албанија, 2005-2007;

-Дипломиран правник – Правен Факултет, Универзитет во Тетово, 2001;

Работно искуство:

Продекан за наука на Правен Факултет, Државен Универзитет во Тетово, 2015;

•  Шеф на Катедра на граѓанско право – Правен Факултет, Државен Универзитет во Тетово, 2015;

•  Координатор на Меѓународно научно списание за правни прашања ‘‘ЈУСТИЦИА‘‘, на Правен Факултет, Државен Универзитет во Тетово, 2015 ;

•  Доцент на Правен Факултет, Државен Универзитет во Тетово, за предметите ‘‘Граѓанско право‘‘ и ‘‘Граѓанско процесно право‘‘, 2013;

•  Главен уредник на Меѓународно научно списание за правни прашања ‘‘Ulpianus‘‘, Здружение на Правници Албанци во Македонија, 2002;

•  Член на Комисија за заштита од дискриминација, 2011-2015;

•  Претседател на Научни Истражувачки Форум на Здружението на Правници Албанци во Македонија, 2011;

•  Член на Советодавниот комитет за спроведување на Охридскиот Рамковен Договор, 2011;

•  Претседател на Советот на Државен Универзитет во Тетово, 2010;

•  В.Д. Декан на Правен Факултет, Државен Универзитет во Тетово 2009-2010;

•  Член на Комисијата за полагање на испитот за претставник на заштита на индустриска сопственост, 2008;

•  Член на Државен Матурски Одбор, 2008-2014;

•  Член на Одборот за акредитација на институциите на високото образование, 2008-2010;

•  Продекан за настава на Правен Факултет, Државен Универзитет во Тетово, 2006-2007;

•  Координатор за ЕКТС на Правен Факултет, Државен Универзитет во Тетово, 2005-2006;

•  Член на Комисија за правни – статутарни прашања на Општина Теарце, 2004-2008;

•  Потпретседател на Управниот Одбор на Заводот за заштита на здравјето – Тетово, 2002-2007;

•  Член на Сенатот на Универзитетот во Тетово, 2002-2004;

Експертски ангажмани во проекти за концептот на еднаквоста и недискриминацијата:

• Проектот (PR 368084) „Promotion and protection of the concept of equality and non-discrimination” OSCE, Mission to Skopje, 2015;• Проектот (PR 374862) “Strengthening National Capacity to Tacle Hate Crime and Hate Speech”, OSCE, Mission to Skopje, 2015;• Проектот „Зајакнување на владеење на правото за заедницата на ЛГБТ граѓани‘‘, Х.Е.Р.А. - Асоцијација за здравствена едукација и истражување, Скопје, 2015;• Проектот „Roma in the European Cities, период декември 2011 - август 2013‘‘, со невладината организација „Месечина‘‘, Гостивар, 2014.

Познавање на јазици:

• Албански (мајчин јазик)
• Македонски јазик
• Англиски јазик

Брачна состојба:

• Женет
• Татко на две деца

Можеби ќе ве интересира

Јанушев се повлекува, а Мицкоски кажа дека има полн легитимитет за водење на партијата

Јанушев се повлекува, а Мицкоски кажа дека има полн легитимитет за водење на партијата

Љупчо Палевски кажа кој наредил да го претепаат

Љупчо Палевски кажа кој наредил да го претепаат

Ќе се прави постмортен тест за украдениот пациент од Струмица

Ќе се прави постмортен тест за украдениот пациент од Струмица

Одбиен е предлогот на Мицкоски за вонреден конгрес

Одбиен е предлогот на Мицкоски за вонреден конгрес

РОДНИНА НА ПОЧИНАТО БЕБЕ БУРНО РЕАГИРАЛ: Спречен нов инцидент во струмичката болница

РОДНИНА НА ПОЧИНАТО БЕБЕ БУРНО РЕАГИРАЛ: Спречен нов инцидент во струмичката болница

ФАКТОР НА ДЕНОТ: Украден мртовец во Струмица, а младо моче почина од коронавирусот

ФАКТОР НА ДЕНОТ: Украден мртовец во Струмица, а младо моче почина од коронавирусот

ЗА ИНЦИДЕНТОТ ВО СТРУМИЦА: Дваесетина луѓе го однеле мртовецот сосе креветот

ЗА ИНЦИДЕНТОТ ВО СТРУМИЦА: Дваесетина луѓе го однеле мртовецот сосе креветот

Еве како изгледа пешачката зона покрај Вардар денес

Еве како изгледа пешачката зона покрај Вардар денес

ЦРН БИЛАНС: Досега 700 граѓани починаа од коронавирусот

ЦРН БИЛАНС: Досега 700 граѓани починаа од коронавирусот