06 Декември, 2022
0.0255

Започнува нов бизнис со електрична енергија во Македонија, виртуелните производители ќе продаваат струја

Објавено во: Економија 23 Ноември, 2022

Добивај вести на Viber

Од почетокот на оваа и од крајот на минатата недела со работа започнаа виртуелните производители на електрична енергија во земјата, откако операторот на пазарот МЕМО ги запиша првите учесници во регистерот.

РЕС, ЕВН Електроснабдување, ЕДС и Мист Енерџи Еко се компаниите кои отсега ќе може да купуваат електрична енергија од сите производители на струја од обновливи извори (сонце, вода, ветер и биогас) и интегрирано да ја продаваат по стабилна цена  на крајните потрошувачи, кои најчесто би биле компании.

Со впишувањето во регистарот на националниот оператор на пазарот на електрична енергија МЕМО, според новите правила, виртуелните производители можат да ги остварат првите трансакции.

- Тоа е нов и добар бизнис концепт со кој овие виртуелни производители ќе купуваат електрична енергија од производителите на електрична енергија од обновливи извори  на енергија, кои во овој случај сега не мора да имаат лиценца, и потоа интегрирано од еден центар ќе ја продаваат на крајни потрошувачи, ни изјави добар познавач од бизнисот кој сакаше да остане анонимен во случајов.

Според правилата на пазарот на електрична енергија, овие компании треба да понудат поголеми количини на струја од обновливи извори, со постабилни цени и да бидат еден вид на интегратори. Ќе можат да гарантираат балансна стабилност, нудејќи им на сите сопственици на производни капацитети најдобар и најсигурен откуп на електрична енергија.

Ќе може да понудат повеќе поволности како за крајните потрошувачи, така и за производителите на електрична енергија од обновливи извори. Ќе ги интегрираат производителите на електрична енергија од обновливи извори во еден центар кој што ќе обезбеди стабилно снабдување за македонските компании.

„Виртуелен производител, согласно Закон за енергетика, може на пазарот на електрична енергија да ги претставува производителите коишто се приклучени на електродистрибутивната мрежа. Производителите коишто ќе сакаат да бидат застапувани од виртуелниот производител нема да може да бидат учесници на пазарот на електрична енергија, односно ќе треба да го раскинат договорот за учество на пазарот на електрична енергија. Понатаму, виртуелниот производител комерцијално и технички ќе ги интегрира производителите и за нивно име и сметка ќе ја продава електричната енергија на пазарот“, се вели во дефиницијата на правилата.

А.К.


Наградата се доделува на котирано друштво, избрано со гласање преку онлајн анкета на веб страниците на Берзата и интернет порталот „Фактор“, кој е партнер на Берзата во доделувањето на оваа награда. Гласањето се врши паралелно на двете веб страници и акцијата на издавачот што ќе има најмногу гласови од двете анкети збирно, ќе биде прогласена за Акцијата на годината по избор на јавноста за 2022 година.
Предмет на анкетата е листа од десет котирани акции, избрани врз основа на остварениот промет и транспарентноста во нивното работење.

Можеби ќе ве интересира

Која наша фирма исплати 38 милиони евра плати за 9 месеци? „Фактор“ ги рангира најголемите платодавачи!

Која наша фирма исплати 38 милиони евра плати за 9 месеци? „Фактор“ ги рангира најголемите платодавачи!

ОВАА НАВИКА Е ПРЕСУДНА: Како да напредувате во кариерата

ОВАА НАВИКА Е ПРЕСУДНА: Како да напредувате во кариерата

Колкава е температурата во просторијата ако радијаторот е поставен на 4: Еве што значат бројките на него

Колкава е температурата во просторијата ако радијаторот е поставен на 4: Еве што значат бројките на него

Швеѓанец отворил осум социјални маркети, може да купуваат само лица со ниски приходи

Швеѓанец отворил осум социјални маркети, може да купуваат само лица со ниски приходи

Загубите ќе се мерат во милијарди: „Зима на незадоволство“ ќе ја тресе Британија

Загубите ќе се мерат во милијарди: „Зима на незадоволство“ ќе ја тресе Британија

Доларот јакне, еврото се „лизга“, цените на нафтата ги надоместуваат загубите

Доларот јакне, еврото се „лизга“, цените на нафтата ги надоместуваат загубите

КОИ СЕ, ШТО ЌЕ ГРАДАТ И КОЛКУ ЌЕ ВЛОЖАТ НОВИТЕ ТРОЈЦА СТРАТЕШКИ ИНВЕСТИТОРИ - одлуките објавени, ќе имаат ли среќа милионските најави

КОИ СЕ, ШТО ЌЕ ГРАДАТ И КОЛКУ ЌЕ ВЛОЖАТ НОВИТЕ ТРОЈЦА СТРАТЕШКИ ИНВЕСТИТОРИ - одлуките објавени, ќе имаат ли среќа милионските најави

Хеленик Петролеум и Македонија побараа дозвола за работа на нафтоводот Скопје - Солун по 13 години

Хеленик Петролеум и Македонија побараа дозвола за работа на нафтоводот Скопје - Солун по 13 години

АНАЛИЗИТЕ НИ ПОКАЖАА ДЕКА МОДЕЛОТ СО ДВЕ ПРОГРЕСИИ НА ДАНОКОТ НЕМАШЕ ДА БИДЕ ПОЗИТИВЕН - Лукаревска за даночната реформа

АНАЛИЗИТЕ НИ ПОКАЖАА ДЕКА МОДЕЛОТ СО ДВЕ ПРОГРЕСИИ НА ДАНОКОТ НЕМАШЕ ДА БИДЕ ПОЗИТИВЕН - Лукаревска за даночната реформа