22 Јули, 2019
0.0196

Жетвата на пченицата започна: По која цена се откупува

Објавено во: Агробизнис 08 Јули, 2019

Новиот министер за земјоделство водостопанство и шумарство, Трајан Димковски вели дека откупната цена на пченицата е повеќе од 10 денари, но дека цената зависи и од квалитетот на житото. Тој исто така истакна и дека годинава покажало дека е подобра цената од минатата година.

Според Димковски земјоделци кои посеале поголеми количини на пченица имаат поголеми можности да преговараат со откупувачите за поголема цена, додека кај малите земјоделци, односно оние кои имаат помали количини ќе им биде потешко да го продадат родот од самата нива.

Директорот на АФПЗР, Никола Бобовски изјави дека тенерот за избор на еконосмки оператор е успешно завршен, и дека до крајот на месец јули земјоделците ќе ги добијат и првите картички за користење на зелена нафта.

Со оваа мерка се очекува да се покријат 30 отсто од трошоците ан земјоделците за набавка на гориво за земјоделска механизација.


Можеби ќе ве интересира

ДИМКОВСКИ: Досега се извезени околу две илјади тони праски кон Русија

ДИМКОВСКИ: Досега се извезени околу две илјади тони праски кон Русија

Димковски: Со санирањето на браната Слатино ќе се намали ризикот од поплави

Димковски: Со санирањето на браната Слатино ќе се намали ризикот од поплави

Бабовски: Потпишан договорот со компанијата која ќе ги снабдува земјоделците со гориво за земјоделска механизација

Бабовски: Потпишан договорот со компанијата која ќе ги снабдува земјоделците со гориво за земјоделска механизација

Oваа земја е лидер во светот по производство на лубеница, им се раѓаат дури 79 тони

Oваа земја е лидер во светот по производство на лубеница, им се раѓаат дури 79 тони

ТАЖНА СЛИКА ВО ПРЕСПА: Невремето им зададе силен удар на овоштарите

ТАЖНА СЛИКА ВО ПРЕСПА: Невремето им зададе силен удар на овоштарите

Државниот инспекторат за земјоделство во контроли кај компаниите што откупуваат пченица, откупната цена е од 9 до 10,5 денари

Државниот инспекторат за земјоделство во контроли кај компаниите што откупуваат пченица, откупната цена е од 9 до 10,5 денари

Два пати е зголемено земјоделското осигурување: Колку премии се исплатени на сметките на земјоделците

Два пати е зголемено земјоделското осигурување: Колку премии се исплатени на сметките на земјоделците