23 Мај, 2024
0.0285

Знаете ли што е халвинг? Се случува на секоја 4-та година и е многу важно за сопствениците на биткоини

Објавено во: Економија 21 Април, 2024

Добивај вести на Viber

Ова случување се одржува четврти пат по ред

Доаѓа голем настан во светот на криптовалутите, а тоа е халвинг. Овој технички настан се случува на секои четири години и, едноставно кажано, е кога наградите за рударите на Биткоин се преполовуваат.

Овој четврти последователен настан ќе ја намали емисијата на БТК по блок на 3.125 БТК од 6,25 БТК, преполовувајќи го темпото на новата понуда.

Зошто доаѓа до „халвинг“ - преполовување?

Причината за тоа е намалувањето на темпото со кое новите биткоини влегуваат на пазарот. Политиката за преполовување е запишана во алгоритмот за копањето биткоини за да се спротивстави на инфлацијата со одржување на недостигот. Во теорија, намалувањето на темпото на издавање Биткоин значи дека цената ќе се зголеми доколку побарувачката остане иста.

- Недостигот на производство на биткоин е она што го дефинира неговиот недостиг, а кога наградата паѓа, понудата е ограничена. Зголемената побарувачка во време кога понудата е ограничена има позитивен ефект врз цената, што може да го направи биткоинот привлечен за инвеститорите - изјави еднаш Крис Клајн, главен оперативен директор на Bitcoin IRA.

По настанот, хашрејтот на мрежата Биткоин може да претрпи привремен пад како одговор на слабеењето на рударската економија, бидејќи постариот, помалку енергетски ефикасен хардвер за рударство може да стане непрофитабилен и да биде деактивиран.

Алгоритмот за рударство Биткоин динамички ја прилагодува својата тежина приближно на секои две недели како одговор на промените во условите на хашрејт. Доколку падне хашрејтот на мрежата, тешкотијата на криптографската сложувалка ќе се намали, а очекуваното производство на биткоини по единица хашрејт ќе се зголеми, и обратно.

Што е всушност копањето биткоини?

Копањето на биткоин е процес со кој мрежите на специјализирани компјутери се тркаат да решат криптографска загатка. Првиот рудар што ќе ја реши загатката го заработува правото да го формира следниот блок трансакции и се компензира со новоиздадени биткоини. Решението на загатката не се наоѓа стратешки, туку преку процес на погодување со брутална сила. Затоа, веројатноста за успех на секој рудар зависи од неговиот пропорционален дел од компјутерската моќ на мрежата, исто така наречен „hashrate“ - хашрејт.

Оваа динамика ги охрабрува рударите на Биткоин да инвестираат во нови хашрејти. И бидејќи блоковите се криптографски поврзани, за враќање на трансакцијата со Биткоин потребна е злонамерна страна да добие мнозински удел во хашрејтот на мрежата, така што безбедноста на мрежата Биткоин расте во тандем со хашрејтот на мрежата.


Извор: espreso.rs

Фото: фрипик

Можеби ќе ве интересира

ПЛАТИ ВО МАКЕДОНИЈА: Кои три професии носат најмногу пари?

ПЛАТИ ВО МАКЕДОНИЈА: Кои три професии носат најмногу пари?

СРБИТЕ ЗА ОВАА РАБОТА ДОБИВААТ 1.100 ЕВРА: Романците заработуваат 4.000 евра

СРБИТЕ ЗА ОВАА РАБОТА ДОБИВААТ 1.100 ЕВРА: Романците заработуваат 4.000 евра

ФАКТОР ИСТРАЖУВА: „Мега“, „Рапид Билд“, „Термалифт“ - Кумановски бизниси со најголеми добивки за 2023

ФАКТОР ИСТРАЖУВА: „Мега“, „Рапид Билд“, „Термалифт“ - Кумановски бизниси со најголеми добивки за 2023

ОВОЈ СЕКТОР ВО ГЕРМАНИЈА ПОВТОРНО „ПУКА“ - прометот пак се намали, дали следи нов бран на стечаи?

ОВОЈ СЕКТОР ВО ГЕРМАНИЈА ПОВТОРНО „ПУКА“ - прометот пак се намали, дали следи нов бран на стечаи?

ФАКТОР АНАЛИЗА: Кој прави милиони од продажба на ајфони и андроиди во Македонија?

ФАКТОР АНАЛИЗА: Кој прави милиони од продажба на ајфони и андроиди во Македонија?

ИЗБОР НА ПРОФЕСИЈА: Што кога младите имаат талент за две или повеќе области?

ИЗБОР НА ПРОФЕСИЈА: Што кога младите имаат талент за две или повеќе области?

ДОНЕ ТАНЕВСКИ Е КУПУВАЧОТ НА АКЦИИТЕ ОД „МАКЕДОНИЈАТУРИСТ“- Сега располага со 21.5 отсто од хотелиерската компанија

ДОНЕ ТАНЕВСКИ Е КУПУВАЧОТ НА АКЦИИТЕ ОД „МАКЕДОНИЈАТУРИСТ“- Сега располага со 21.5 отсто од хотелиерската компанија

ВАЖНА ВЕСТ ЗА АКЦИОНЕРИТЕ НА „МАКЕДОНИЈАТУРИСТ“ - еве кога компанијата ќе почне да дели дивиденда, кој на колку да се надева

ВАЖНА ВЕСТ ЗА АКЦИОНЕРИТЕ НА „МАКЕДОНИЈАТУРИСТ“ - еве кога компанијата ќе почне да дели дивиденда, кој на колку да се надева

Д-р Адижес со моќни пораки до македонските компании

Д-р Адижес со моќни пораки до македонските компании