26 Април, 2018
0.1615

8-те најплатени шефови на компании од индексот S & P 500

Објавено во: Финансии 11 Јули, 2017

Колкави годишни примања добиваат раководителите на водечките компании во светот? Одговорот ни го дава листата на фирмите од индексот S & P 500 за последната финансиска година.

Генералното плаќање на 25-те најдобро платени шефови на компании од овој индекс изнесува 1,65 милијарди долари. Оваа сума ја вклучува вредноста на добиените акции и опции за купување на акции, вежби во текот на годината, како и парите од плати, бонуси и дополнителни стимулации. Компаниите обично им обезбедуваат секоја година акции на раководителите како стимуланси.

На прво место е извршниот директор на Apple Тим Кук (на фотографијата). Вкупната сума која ја заработил во 2016 година, доаѓа главно од 1,26-те милиони акции на вредност 136 милиони долари, на кои стана сопственик, но кои му биле дадени уште во 2011 година. Околу една петтина од акциите биле врзани со општата 3-годишна принос за акционерит. Генералните приходи за 2016 година вклучуваат уште плата од 3 милиони долари, 5.37 милиони долари бонус и 377 719 долари во форма на дополнителни стимулации.

Еве и кои се 8-те највисоко платени шефови на компании од индексот S & P 500 минатата година:

8. Нил Патерсон (Cerner) - 67.11 милиони долари

7. Марк Паркер (NIKE) - 70.19 милиони долари

6. Марк Бениоф (Salesforce.com) - 85 милиони долари

5. Сафра Катц (Oracle) - 85.92 милиони долари

4. Лен Шлаифер (Regeneron Pharmaceuticals) - 93.64 милиони долари

3. Џон Хамергрен (McKesson) - 97.62 милиони долари

2. Рид Хестингс (Netflix) - 106.31 милиони долари

1. Тим Кук (Apple) - 144.85 милиони долари


Можеби ќе ве интересира

РАБОТА ВО ГЕРМАНИЈА: Овие занимања кај нив се дефицитарни

РАБОТА ВО ГЕРМАНИЈА: Овие занимања кај нив се дефицитарни

За прв пат во историјата, Македонија со 30-годишна обврзница

За прв пат во историјата, Македонија со 30-годишна обврзница

Започна поделбата на дивидендите, кои компании го најавија тоа досега?

Започна поделбата на дивидендите, кои компании го најавија тоа досега?

Бум на берзата: Уште сега надминат е прометот од 2017-та

Бум на берзата: Уште сега надминат е прометот од 2017-та

Oваа девојка вложува 500, а заработува 1500 евра

Oваа девојка вложува 500, а заработува 1500 евра

Ова е земја каде странците заработуваат над 9000 евра месечно

Ова е земја каде странците заработуваат над 9000 евра месечно

Koj најмногу заработува во Македонија?

Koj најмногу заработува во Македонија?

Крај за криптовалутите во оваа земја

Крај за криптовалутите во оваа земја

ФОРБС ГИ РАНГИРАШЕ: Ова се топ 10 најбогати руски бизнисмени

ФОРБС ГИ РАНГИРАШЕ: Ова се топ 10 најбогати руски бизнисмени