24 Октомври, 2020
0.0363

Апелациониот суд ја одби жалбата како неоснована - продолжува стечајот на Еуростандард банка

Објавено во: Финансии 30 Септември, 2020

Апелациониот суд Скопје ја одбил жалбата од Еуростандард банка, против отворањето на стечајната постапка врз оваа банка.

Според Апелациониот суд Скопје, оваа жалба се одбива како неоснована. Отфрлањето на жалбата вчера беше објавено во Централниот регистар, а Одлуката била донесена на трети септември.

Ова значи дека се потврдува Решението на Основниот граѓански суд, кој на 14 август ја отвори стечајната постапка, откако два дена претходно, на 12 август, НБМ и ја одзеде дозволата за работа на банката на бознисменот Трифун Костовски. 

Со Решение ТСЖ-817/20 од 03.09.2020 година на Апелационен Суд Скопје, жалбата на должникот Еуростандард Банка АД Скопје, изјавена преку полномошник Славко Секулов адвокат од Скопје, се одбива како неоснована. Решението на Основен граѓански суд Скопје СТ-123/20 од 14.08.2020 година, се потврдува“, стои во објавата од Централниот регистар. 

Првото рочиште за стечајот на Еуростандард банка е закажано за осми октомври.

За стечаен управник на банката беше именуван Душко Тодевски.

Во меѓувреме, штедачите кои имаат влог поголем од 30 илјади евра, кој не можеше да биде наплатен преку Фондот за осигурување на депозити, своите заштеди ќе ги бараат од стечајната маса на банката.

Но, дел од нив се разочарани, бидејќи, како што велат, им било кажано дека од спечалените пари кои ги штеделе во банката, ќе можат да си подигнат само една четвртина, или 24,5 отсто. 

Н.Н.Ф.

Можеби ќе ве интересира

Светска банка: Продолжената пандемија и рестриктивните мерки ќе го одложат економското закрепнување

Светска банка: Продолжената пандемија и рестриктивните мерки ќе го одложат економското закрепнување

ММФ ПОРАЧАЛ: Народна банка постапила правилно со одземањето на дозволата на Еуростандард, да не се политизира нејзината работа

ММФ ПОРАЧАЛ: Народна банка постапила правилно со одземањето на дозволата на Еуростандард, да не се политизира нејзината работа

ПРАТЕНИЦИ И ЕКСПЕРТИ - ќе има ли жешко собраниско чешлање на Еуростандард

ПРАТЕНИЦИ И ЕКСПЕРТИ - ќе има ли жешко собраниско чешлање на Еуростандард

ШОКАНТНО ТВРДЕЊЕ НА КОСТОВСКИ: Големи пари од Еуростандард се одлевале во струмичкиот регион и во фирма која требало одамна да биде банкрот

ШОКАНТНО ТВРДЕЊЕ НА КОСТОВСКИ: Големи пари од Еуростандард се одлевале во струмичкиот регион и во фирма која требало одамна да биде банкрот

КРИВИЧНАТА ПРИЈАВА СТИГНАЛА ПРЕД ОСУМ ДЕНА - како ќе се одмотува клопчето Еуростандард банка

КРИВИЧНАТА ПРИЈАВА СТИГНАЛА ПРЕД ОСУМ ДЕНА - како ќе се одмотува клопчето Еуростандард банка

Народна банка поднесе кривична пријава против поранешни одговорни лица во Еуростандард банка

Народна банка поднесе кривична пријава против поранешни одговорни лица во Еуростандард банка

НЕМА ПОСЕБЕН ЗАКОН ЗА ОБЕШТЕТУВАЊЕ - Заев отворено им кажал на штредачите од Еуростандард

НЕМА ПОСЕБЕН ЗАКОН ЗА ОБЕШТЕТУВАЊЕ - Заев отворено им кажал на штредачите од Еуростандард

Народна банка: Основната камата нема да се намалува, бидејќи има ризици

Народна банка: Основната камата нема да се намалува, бидејќи има ризици