12 Август, 2022
0.0206

АСИСТЕНТИ ЗА ПОДГОТОВКА НА ХРАНА НАЈБАРАНА ПРОФЕСИЈА ВО ЕВРОПА, информатичките и комуникациските професиналци на трето место

Објавено во: Економија 06 Јули, 2022

Добивај вести на Viber

Од првиот квартал 2021 година и истиот квартал од 2022 година, професијата што забележа најостро процентуално зголемување на бројот на вработени лица во ЕУ беа асистенти за подготовка на храна, со пораст од 25,1 процент, со што од речиси 1,1 милион луѓе опфатени во оваа дејност, бројката порасна на речиси 1,4 милиони луѓе.

- Второто најголемо зголемување, 15,6 отсто, имало во групата работници за лична услуга, која се однесува на придружници, кондуктери, водичи, готвачи, келнери и шанкери, фризери, козметичари и надзорници во градежништвото и домаќинството. Во првиот квартал 2022 година, оваа професионална група имаше 7,6 милиони работници - се наведува во анализата на европскиот статистички центар „Евростат“.

Интересно е што стручњаците од областа на информатичката и комуникациската технологија се најдоа на третото место, со 9,6 проценти пораст од К-1 2021 до К-1 2022 година. Помеѓу овие два квартали, оваа група (која се однесува на развивачи и аналитичари на софтвер и апликации и професионалци на бази на податоци и мрежи) се зголемила од 4,1 на 4,5 милиони луѓе.

- Имаше две професионални групи со зголемување од 9 отсто на бројот на работници од К-1 2021 до К-1 2022 година. Тоа се правни, социјални, културни и поврзани стручни лица (+9,4 отсто), како и менаџери за угостителство, малопродажба и други услуги (+9,1 проценти). Во К-1 2022 година, овие групи броеја со 3,5 и 2,4 милиони работници, соодветно - појаснуваат од Евростат.

Следни на листата водечки професии со најостро процентуално зголемување на бројот на вработени се професионалците од бизнисот и администрацијата (+7,4 отсто), занаетчиството и печатарството (+6,7 проценти), техничари за информации и комуникации (+5,9 отсто), науката и инженерски професионалци (+5,7 проценти) и менаџери за производство и специјализирани услуги (+5,3 отсто).

Спротивно на тоа, работниците во земјоделството, шумарството и рибарството забележаа најзначајно намалување во Европската унија од првиот квартал 2021 до истиот период 2022 година и тоа со високи -12,6 проценти.

Во Македонија, како што објави „Фактор“ една од најбараните дејности изминатиов период беше хигиеничар. 

Можеби ќе ве интересира

Koлкава е просечната плата во Загреб?

Koлкава е просечната плата во Загреб?

Димовски најави дека ако нема покачување на платите од септември ќе има радикализација

Димовски најави дека ако нема покачување на платите од септември ќе има радикализација

За повеќе од еден процент скокна цената на нафтата

За повеќе од еден процент скокна цената на нафтата

ДИРЕКТОР ПЛАЧЕ НА СОЦИЈАЛНА МРЕЖА - морал да отпушти вработени поради негова грешка - КОРИСНИЦИТЕ НА LINKEDIN ЗАБЕЗЕКНАТИ

ДИРЕКТОР ПЛАЧЕ НА СОЦИЈАЛНА МРЕЖА - морал да отпушти вработени поради негова грешка - КОРИСНИЦИТЕ НА LINKEDIN ЗАБЕЗЕКНАТИ

Владата со одлука: Ќе се ограничи профитната маржа на огревното дрво

Владата со одлука: Ќе се ограничи профитната маржа на огревното дрво

Шпаркасе Лизинг Доо Скопје со силни перформанси во првата половина на 2022 година

Шпаркасе Лизинг Доо Скопје со силни перформанси во првата половина на 2022 година

НАВАЛИ НАРОДЕ НА ПОЕВТИН БЕНЗИН ЗА ДВА ДЕНАРИ, „ДИЗЕЛАШИТЕ“ НЕ СЕ ИЗРАДУВАА - РКЕ ги објави новите цени

НАВАЛИ НАРОДЕ НА ПОЕВТИН БЕНЗИН ЗА ДВА ДЕНАРИ, „ДИЗЕЛАШИТЕ“ НЕ СЕ ИЗРАДУВАА - РКЕ ги објави новите цени

РУСИЈА - ПОБЕДНИК ВО КРИЗАТА НА ЕНЕРГЕТСКИОТ ПАЗАР: Москва ја молзе својата нафтена „кеш крава“ и заработува стотици милиони долари-Блумберг

РУСИЈА - ПОБЕДНИК ВО КРИЗАТА НА ЕНЕРГЕТСКИОТ ПАЗАР: Москва ја молзе својата нафтена „кеш крава“ и заработува стотици милиони долари-Блумберг

Владата објави: „Еколог“ за 130 милиони евра ќе произведува електрични возила во Тетово

Владата објави: „Еколог“ за 130 милиони евра ќе произведува електрични возила во Тетово