15 Април, 2021
0.0244

Азески: Еден вирус, многу прашања, малку одговори - АНАТОМИЈА НА ЕДНА ИЗЈАВА

Објавено во: Економија, Колумни 29 Март, 2021

„Можам да Ви гарантирам дека ќе бидеме навистина сервис на компаниите, а убеден сум дека на крајот на мандатот Комората ќе биде институција со 5 ѕвезди“.  Оваа изјава е дадена на 10 март 2005 година на изборното Собрание на Комората и предизвика вистинско вчудоневидување кај присутните бизнисмени. 

1.  Да видиме како Комората работеше од тогаш до денес:

-  Комората денес е најголемиот кадровски расадник во државата: илјадници доктори на наука, магистри, експерти, инжењери работат во нејзините членки;

-  Комората е член на најеминентните коморски здружувања во регионот, Европа и светот;

-  Комората е асоцијација на 104, од вкупно 200-те, најуспешни компании кај нас;

-  Комората организирала 8.000 настани, презентации, семинари, едукации, бизнис-форуми, посета на саеми и презентации на кои учествувале 270.000 претставници на нејзините членки;

-  Комората издала 170.000 документи за потребите на компаниите;

-  Комората решила преку 150 арбитражни спорови;

-  Комората има најдобар сајт во категорија „најдобар бизнис сајт во РСМ за 2020 година“;

-  Комората дневно ја посетуваат, во просек 110 претставници на компаниите,  за разни потреби.

2.  Во првата недела на кризата, во март 2020 година, незаменлива беше улогата на Комората во деблокирање на транспортот наменет за потребите на нашите компании. Но, незменлива беше и улогата на Кризниот штаб кој даде најголема помош на комапниите во првите месеци на кризата. Незаменлива беше и улогата во Економскиот совет за време на „Пржинската влада“ и конципирањето на пакет мерките.

3.  Но она што се случи изминатиов викенд со акцијата на Коморскиот инвестициски форум ќе остави белег во нашето работење, а потврда за тоа се добиените мејлови од нашите членки.-  Да не беше Стопанската комора требаше да ја измислиме - ФИЛИП МОРИС.

-  Секоја чест за беспрекорната организација - СТОПАНСКА БАНКА; КАМ ДОЕЛ; КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА;  МАКЕДОНСКИ ТЕЛЕКОМ; ТРИГЛАВ ОСИГУРУВАЊЕ; ХАЛК БАНКА; ФАРМАХЕМ.

-  Вие сте цареви, го правите невозможното. Може да платиме дупла членарина? - ААГ.

-  Ве бива за сè- СИВУС; БИМИЛК; ЕЛЕКТРОДИСТИБУЦИЈА ДООЕЛ, СКОПЈЕ.

-  Да се заблагодариме што секогаш изнаоѓате решенија и се грижите за бизнис заедницата – ВИЕНЕРБЕРГЕР, ДООЕЛ, ВИНИЦА.


4. Сето ова  е остварено во услови на доброволно членство и коморски плурализам. Затоа е значајно да се одговори на прашањето: Се оствари ли изјавата од март 2005 година? Одговорот е секако не, зашто тогаш на 43 години не бев свесен дека за да направиш институција со 5 ѕвезди треба да имаш и меѓународен поредок, и регион, но и држава со 5 ѕвезди.

Можеби ќе ве интересира

МАРТИН АНГЕЛОВСКИ ОД ТУК: Од понеделник излегуваме на протести, остануваме се додека не се прифатат нашите барања

МАРТИН АНГЕЛОВСКИ ОД ТУК: Од понеделник излегуваме на протести, остануваме се додека не се прифатат нашите барања

Туристичко-угостителската комора „фрлена на колена“: Како ќе се надминуваат штетите предивикани од Ковид19

Туристичко-угостителската комора „фрлена на колена“: Како ќе се надминуваат штетите предивикани од Ковид19

Владата повторно инјектира милионски суми во државната компанија НЕР

Владата повторно инјектира милионски суми во државната компанија НЕР

Кој македонски производител на зејтин продава 50.000 акции? Цената е багателна!

Кој македонски производител на зејтин продава 50.000 акции? Цената е багателна!

ФИРМИТЕ СЕ ПОВЕЌЕ СЕ ЖАЛАТ НА ДРЖАВНИТЕ ОГЛАСИ - лани имало над 1.000 жалби до Комисијата за јавните набавки

ФИРМИТЕ СЕ ПОВЕЌЕ СЕ ЖАЛАТ НА ДРЖАВНИТЕ ОГЛАСИ - лани имало над 1.000 жалби до Комисијата за јавните набавки

Каков е всушност проектот „Гранд“ спроти Холидеј Ин: Највисоката кула ќе има 22 ката, а зеленило од над 6.000 квадрати

Каков е всушност проектот „Гранд“ спроти Холидеј Ин: Највисоката кула ќе има 22 ката, а зеленило од над 6.000 квадрати

Генерали Инвестментс: Инвеститорите со долгорочни цели на заштеда потребно е да истраат

Генерали Инвестментс: Инвеститорите со долгорочни цели на заштеда потребно е да истраат

Објавен летниот распоред: Повторно директна авионска линија помеѓу Малта и Македонија по пауза од една година

Објавен летниот распоред: Повторно директна авионска линија помеѓу Малта и Македонија по пауза од една година

Валалница во Србија им дава бонус на работниците ако се вакцинираат

Валалница во Србија им дава бонус на работниците ако се вакцинираат