16 Јуни, 2019
0.0173

Бугарија: Месото ги поскапе и другите производи

Објавено во: Агробизнис, Балкан 13 Октомври, 2012

Цените на храната во Бугарија во септември споредено со претходниот месец се зголемиле за 2,7 отсто. Ваквиот пораст се должи на зголемувањето на цените на месото. Според бугарскиот Национален институт за статистика, свежото свинско месо е поскапено за 8,8 отсто, меленото месо за 5,5 отсто, за 3,4 отсто е зголемена цената на пилешкото месо, 2,7 на телешкото месо и трајните колбаси се поскапени за 3 отсто. Од останатите основни прехрамбени производи, најмногу се зголемила цената на јајцата, дури 4,5 отсто, брашното поскапело за 2,5 отсто, маслото за јадење за 1,6 отсто. Зголемување на цените на бугарскиот пазар има и кај млечните производи. За 1,4 е зголемена цената на кашкавалот, на јогуртот за 0,5 отсто а цената на свежото млеко е зголемена за 0,3 отсто.

Можеби ќе ве интересира

Претставници од МЗШВ на средба со производителите на праски и откупувачите

Претставници од МЗШВ на средба со производителите на праски и откупувачите

Од производство на калинки може да се живее, но под еден услов

Од производство на калинки може да се живее, но под еден услов

(ВИДЕО) Производителите на праски го фрлаат својот род

(ВИДЕО) Производителите на праски го фрлаат својот род

Цело село живее од производство на јагоди

Цело село живее од производство на јагоди

Македонските вина можат да се промовираат во Хрватска, надминат е проблемот за пласман на пазарот

Македонските вина можат да се промовираат во Хрватска, надминат е проблемот за пласман на пазарот