27 Мај, 2022
0.0225

Четири милиони евра ќе се потрошат за интервентни мерки за растително и сточарско производство

Објавено во: Агробизнис 15 Март, 2022

Владата на денешната 28-ма седница ја усвои Програмата за интервентен фонд во земјоделството.

За овие интеревентни мерки, земјоделците ќе можат да аплицираат од 1-ви мај годинава, што значи во овој помалку од месец и пол период ќе можат да ја комплетираат потребната документација. Исплатата за мерките ќе биде најдоцна до 30-ти јуни оваа година.

„Ова е прв пат и прва година да се носи Програма за интервентен фонд, покрај редовните програми на Министерството, со која што  преку интервентни мерки им помагаме на земјоделците во оваа тешка состојба на економска криза со која се соочува целиот свет, Европа и регионот.  Со интервентниот фонд засега се предвидени 250 милиони денари за интервентни мерки во растителното и сточарското производство. Да појаснам, ова се средства кои се надвор од директните плаќања за субвенции и коишто со Законот за извршување на буџет се предвидени како дополнителни средства преку коишто ќе интервенираме  во одредени категории на земјоделски стопанства и производители, со одредена поддршка. Ова се дополнителни средства кои ќе влезат во земјоделството“, изјави министерот Љупчо Николовски.

За интервентни мерки во растителното производството се предвидени 120 милиони денари или околу 2 милиони евра за субвенционирање на трошоците за ѓубрива. Според анализите поради регистрираниот пораст на цените на вештачките ѓубрива земјоделците ќе добијат поддршка  од 2.500 денари по хектар за направен трошок за набавени  вештачки ѓубриња и тоа во количина најмалку од 200 килограми по хектар. Оваа мерка е наменета за производителите на пченица и јачмен, како најзначајни стратешки култури. Корисници на оваа подмерка се земјоделците кои во производната 2021/2022 година имаат засеани површини со пченица и јачмен. Услов за користење на оваа финансиска поддршка е  при поднесување на барањата за субвенцијата физичките лица да приложат фискална сметка со пропратен документ за идентификација за припадноста на фискалната сметка (сметкопотврда или испратница) каде е назначен видот на вештачкото ѓубре и количината изразена во килограми, а правните лица ќе треба да приложат фактура со испратница каде е назначен видот на вештачкото ѓубре и количината изразена во килограми вклучително и доказ за извршено плаќање по фактура односно уплатница или извод од банка.

„Сите земјоделци кои од 01. декември 2021 до 30. април 2022 набавиле вештачки ѓубрива, или ќе набават во овој период и ќе ги користат за прихрана ги охрабруваме бидејќи државата е тука, Владата е тука, преку Програмата за интервентниот фонд ќе ги поддржи со 25% покривање на овие трошоци, покрај сите други мерки, политики, зелена нафта, дополнителни субвенции и сето она што го обезбедуваме за поддршка“, посочи Николовски.

Во интервентниот фонд се предвидени и дополнителни средства за одгледувачите на јагниња и на свињи. Односно сточарите ќе добијат дополнителни 400 денари за предадено јагне во регистрирани кланици и 1.500 денари за предадени гоеници во регистрирани кланици.

Министерот Николовски потенцираше дека во овој тежок период, Владата и Министерството ги насочи сите ресурси и енергија кон справување со кризата, економска поддршка за граѓаните, за земјоделците, за бизнис секторот. Затоа и се донесе интервентниот фонд со кој се придонесува за намалување на производствените трошоци што ги имаат земјодецлите поради покачени цени на репроматеријали, намалени откупни цени, а се со цел да можат да имаат  одржливо производство, но и да ги заштитиме граѓаните од ценовни шокови на финалните производи на пазарот.

Можеби ќе ве интересира

Системот за наводнување во Теарце напредува брзо, земјоделците наскоро ќе имаат нов водовод

Системот за наводнување во Теарце напредува брзо, земјоделците наскоро ќе имаат нов водовод

СКАПО ГОРИВО И ЃУБРИВА: Живеете во град, а имате парцела на село - дали се исплати да произведувате храна за себе?

СКАПО ГОРИВО И ЃУБРИВА: Живеете во град, а имате парцела на село - дали се исплати да произведувате храна за себе?

Со зголемена конкурентност на фармите до зајакнување на руралната егзистенција

Со зголемена конкурентност на фармите до зајакнување на руралната егзистенција