22 Март, 2018
0.1257

Дали би требало да ги знаете платите на колегите?

Објавено во: Финансии 05 Август, 2017

Ако работите во приватниот сектор, веројатно платите би биле тајна и не би знаеле кој колку заработува. 

Доколку работите во голема меѓународна компанија, веројатно и во договорот ќе ви биде наведено дека оваа информација не смеете да ја споделите со колегите. 

Голем дел од работодавачите во приватниот сектор сметаат дека дискрекцијата е важна затоа што ако работниците имаат увид во туѓите плати, ќе се јави револт кај оние кои сметаат дека заслужуваат и придонесуваат повеќе и ќе бараат покачување. 

Тоа барање може да биде субјективно, а некогаш луѓето и немаат увид колку и што работи некој нивни колега. 

Сепак направено е едно истражување од Жоел Гасон кој тврди дека транспарентноста е добра работа, така што работниците имаат увид во платите, а приходите се одредени врз основа на искуство, работен стаж и вештините на работникот. 

Можеби ќе ве интересира

Колку акции се истргуваа на ЗК Пелагонија за половина милион денари

Колку акции се истргуваа на ЗК Пелагонија за половина милион денари

Платата не е лоша, но никој не сака да ја работи оваа работа

Платата не е лоша, но никој не сака да ја работи оваа работа

СРБИТЕ ПРЕСМЕТАА: Еве што можат да купат за 10 динари

СРБИТЕ ПРЕСМЕТАА: Еве што можат да купат за 10 динари

Кој презеде акции од Комерцијална банка вредни 18 милиони евра?

Кој презеде акции од Комерцијална банка вредни 18 милиони евра?

ГЕРМАНЦИТЕ СЕ ПЛАШАТ: И ЕУ може да посегне по одмазда

ГЕРМАНЦИТЕ СЕ ПЛАШАТ: И ЕУ може да посегне по одмазда

ПОКАЧУВАЊЕ: Ако директорите добијат повисоки плати, истото ќе важи и за работниците

ПОКАЧУВАЊЕ: Ако директорите добијат повисоки плати, истото ќе важи и за работниците

МИЛИОН ДОЛАРИ: Толку пари доби најдобрата учителка на светот

МИЛИОН ДОЛАРИ: Толку пари доби најдобрата учителка на светот

РАБОТА ВО НОРВЕШКА: Да го имаат она што го имаме, би биле најбогати

РАБОТА ВО НОРВЕШКА: Да го имаат она што го имаме, би биле најбогати

Меѓу петте најбогати луѓе веќе нема Европјани

Меѓу петте најбогати луѓе веќе нема Европјани