19 Јуни, 2019
0.0290

Димовски :Поскапувањето на лебот е нереално

Објавено во: Агробизнис 12 Октомври, 2012

Млинарите немаат аргументи за поскапувањето на цената на лебот, тврди министерот за земјоделство,шумарство и водостопанство, Љупчо Димовски. Според него цената на пченицата е реална и воопшто не треба да предизвика поскапување на лебот. - Ако станува збор за висината на цената на пченицата, млинско-пекарскиот сектор нема доволно аргументи за поскапување на лебот во малопродажбата. Ако, пак, се имаат предвид други импути во производството на пецивата, тоа не би го дискутрал,изајви Димовски. Проценките на Министерството за земјоделство ,се дека во овој момент Македонија има доволни количини лебно жито за да ги задоволи потребите на пазарот. Од годинашната реколта се откупени околу 150.000 тони.Според министерот Димовски поскапувањето на прехранбените производи е глобален тренд, и најави дека министерството ќе ги преземе сите мерки што се во негова надлежност за да им излезе во пресрет на потрошувачите во однос на амортизирање на идното зголемување на цените.

Можеби ќе ве интересира

МЗШВ со нов систем за авионско засејување на облаците, до заштита на земјоделското производство од град

МЗШВ со нов систем за авионско засејување на облаците, до заштита на земјоделското производство од град

МЗШВ: Откупот на праски се одвива непречено, 60 отсто од извозот е наменет за рускиот пазар

МЗШВ: Откупот на праски се одвива непречено, 60 отсто од извозот е наменет за рускиот пазар

Ќе најдат ли чаре надлежните за праските на Росоманци

Ќе најдат ли чаре надлежните за праските на Росоманци

Сакал да биде професор, но работа нема и сега живее од нешто сосема друго

Сакал да биде професор, но работа нема и сега живее од нешто сосема друго

Претставници од МЗШВ на средба со производителите на праски и откупувачите

Претставници од МЗШВ на средба со производителите на праски и откупувачите

Од производство на калинки може да се живее, но под еден услов

Од производство на калинки може да се живее, но под еден услов

(ВИДЕО) Производителите на праски го фрлаат својот род

(ВИДЕО) Производителите на праски го фрлаат својот род

Цело село живее од производство на јагоди

Цело село живее од производство на јагоди

Македонските вина можат да се промовираат во Хрватска, надминат е проблемот за пласман на пазарот

Македонските вина можат да се промовираат во Хрватска, надминат е проблемот за пласман на пазарот