19 Јуни, 2019
0.0212

До 2015 година да се преполови бројот на гладни во светот

Објавено во: Агробизнис 10 Октомври, 2012

Постигнувањето на милениумската развојна цел, бројот на гладните во светот да се преполови до 2015 година, се уште е можна,  соопшти Организацијата на ОН за храна и земјоделство (ФАО). Оттаму побараа од богатите земји да вложат значително поголем напор за надминување на проблемот со недостигот на храна. Напредокот кој беше остварен во борбата со гладот од средина на минатата деценија, изгуби на сила, бројот на хронично гладни во светот е намален за 130 милиони од 1990 година, но и понатаму едно од осум лица се гладни, што е неприфатливо во свет на изобилие, истакнуваат од ФАО.

Можеби ќе ве интересира

МЗШВ со нов систем за авионско засејување на облаците, до заштита на земјоделското производство од град

МЗШВ со нов систем за авионско засејување на облаците, до заштита на земјоделското производство од град

МЗШВ: Откупот на праски се одвива непречено, 60 отсто од извозот е наменет за рускиот пазар

МЗШВ: Откупот на праски се одвива непречено, 60 отсто од извозот е наменет за рускиот пазар

Ќе најдат ли чаре надлежните за праските на Росоманци

Ќе најдат ли чаре надлежните за праските на Росоманци

Сакал да биде професор, но работа нема и сега живее од нешто сосема друго

Сакал да биде професор, но работа нема и сега живее од нешто сосема друго

Претставници од МЗШВ на средба со производителите на праски и откупувачите

Претставници од МЗШВ на средба со производителите на праски и откупувачите

Од производство на калинки може да се живее, но под еден услов

Од производство на калинки може да се живее, но под еден услов

(ВИДЕО) Производителите на праски го фрлаат својот род

(ВИДЕО) Производителите на праски го фрлаат својот род

Цело село живее од производство на јагоди

Цело село живее од производство на јагоди

Македонските вина можат да се промовираат во Хрватска, надминат е проблемот за пласман на пазарот

Македонските вина можат да се промовираат во Хрватска, надминат е проблемот за пласман на пазарот