04 Декември, 2021
0.0235

До каде е Законот за продажба на земјоделско земјиште и какви промени има?

Објавено во: Агробизнис 02 Септември, 2021

Законот за продажба на земјоделско земјиште во септември влегува во собраниска процедура. 

Завршната верзија е готова.  Оние што поседуваат поголеми парцели, Владата ќе одреди до кој процент можат да се купуваат од самите концесионери.

„Беше побарано да се тргне делот на стратешки инвестиции и тој дел целосно го нема во Законот. Мислам дека веќе имаме Закон што самите земјоделци го бараа и е согласно нивните потреби“, вели министерот за земјоделство Аријанит Хоџа.

Хоџа додаде и дека новиот Закон предвидува десет години да не се пренамени земјиштето за цели на општината. Вели дека прва постапка за земјиштата според процедурите и во согласност со Законот ќе биде понудата на тие што веќе имаат договори за закуп, а потоа и за слободните земјоделски земјишта.

За овој закон претходно имаше реакции. 

Можеби ќе ве интересира

Владата одобри финансиска поддршка за производителите на јаболко, ориз, грозје и вино

Владата одобри финансиска поддршка за производителите на јаболко, ориз, грозје и вино