25 Август, 2019
0.0205

Доцнат субвенциите за долненските тутунари

Објавено во: Агробизнис 14 Октомври, 2012

Тутунарите од долненските села Дебреште, Лажани, Црнилиште и Житоше, сеуште не ја добиле субевнцијата од 60 денари за килограм тутун. Иако ги подмириле сите обврски кон државата, за закуп на земјиште и пашарина, веќе три месеци ја чекаат ветената премија. Тутунарите велат дека се обратиле и до ресорното министерство и до Агенцијата за финансиска поддршка на земјоделството, но конкретен одговор не добиле, иако откупот на новата реколта веќе започна. Околу 60 семејства од селото Дебрешта кои живеат од тутунот, во просек треба да добијат најмалку по 2.000 евра премија, кои им се неопходни за следната реколта. Долненските тутунари имаат предадено околу 7 милиони килограми тутун од минатогодишната реколта. Револтирани тутунарите, предупредуваат дека доколку во текот на следната недела не ги добијат парите, ќе протестираат пред Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство.  

Можеби ќе ве интересира

Огромна побарувачка за шумски плодови, но нема кој да ги собира

Огромна побарувачка за шумски плодови, но нема кој да ги собира

Поделени над педесет илјади „зелени картици“, во вредност од 128 милиони денари

Поделени над педесет илјади „зелени картици“, во вредност од 128 милиони денари

Бабовски: За помалку од еден месец земјоделците ги добија „зелените картици“, досега е наточено гориво во вредност од 14,5 милиони денари

Бабовски: За помалку од еден месец земјоделците ги добија „зелените картици“, досега е наточено гориво во вредност од 14,5 милиони денари

Димковски: Нема регистрирано ниеден случај на болеста африканска чума, домашните свињи се здрави

Димковски: Нема регистрирано ниеден случај на болеста африканска чума, домашните свињи се здрави

На кое дереџе е македонскиот земјоделец со цените на зеленчукот и овошјето?

На кое дереџе е македонскиот земјоделец со цените на зеленчукот и овошјето?

Нема договор за откупната цена на грозјето: Лозарите и винариите не се на иста фреквенција

Нема договор за откупната цена на грозјето: Лозарите и винариите не се на иста фреквенција