09 Декември, 2023
0.0235

ДОЗВОЛЕНО БИЛО ДА ИМА АРСЕН ВО ХРАНАТА? ЕК ги промени правилата

Објавено во: Агробизнис 04 Март, 2023

Добивај вести на Viber

Европската комисија денеска усвои нови правила кои пропишуваат помали дозволени количини арсен во прехранбените производи, што е чекор во спроведувањето на европскиот план за борба против ракот со ограничување или елиминирање на канцерогените хемикалии во храната.

-Денеска преземаме дополнителни мерки за натамошно намалување на ризикот од изложеност на канцерогени загадувачи од нашиот синџир на исхрана. Нашите граѓани сакаат да бидат сигурни дека храната што ја јадат е безбедна, а новите правила се уште еден доказ дека стандардите за безбедност на храната во ЕУ остануваат највисоки во светот, рече комесарката за здравје и безбедност на храна Стела Киријакидес.

Со новите правила се намалува дозволената концентрација на неоргански арсен во белиот ориз и воспоставуваат нови гранични вредности за арсен во прехранбените производи на база на ориз, храна за бебиња, детска храна, овошни сокови и сол.

Сегашните максимални дозволени количества на арсен во прехранбените производи беа утврдени во 2015 година врз основа на мислењето на Европската агенција за безбедност на храната (ЕФСА), која наведува дека неорганскиот арсен може да предизвика рак на кожата, мочниот меур и белите дробови.

Арсенот е присутен во ниски концентрации во карпите, почвата и подземните води, а храната и водата за пиење се главните патишта на изложеност на луѓето. Рударството и согорувањето на фосилни горива може да придонесат за повисоки нивоа на арсен во животната средина, како и употребата на ѓубрива, средства за заштита на дрвја, инсектициди или хербициди кои го содржат загадувачот.

Арсенот е широко распространет загадувач кој се јавува и природно и како резултат на човековата активност. Овој металоид се појавува во различни неоргански и органски форми.

Неорганските форми на арсен се потоксични во споредба со органскиот арсен. Поради проблеми поврзани со анализата на неоргански арсен во низа прехранбени производи, максималните нивоа на арсен првично беа поставени само за оризот и производите на база на ориз.

Откако станаа достапни сигурни аналитички методи, почна да се следи присуството на арсен во житариците, производите на база на житарици (вклучувајќи трици и никулци), сокови од овошје и зеленчук, вода за пиење (вклучувајќи флаширана вода), кафе, суви листови чај, пиво, риба и морски плодови, зеленчук, млеко, млечни производи, храна за доенчиња и мали деца, храна за посебни медицински намени и додатоци во исхраната.

* Наградата се доделува на котирано друштво, избрано со гласање преку онлајн анкета на веб страниците на Берзата и интернет порталот „Фактор“, кој е партнер на Берзата во доделувањето на оваа награда. Гласањето се врши паралелно на двете веб страници и акцијата на издавачот што ќе има најмногу гласови од двете анкети збирно, ќе биде прогласена за Акцијата на годината по избор на јавноста за 2023 година.
Предмет на анкетата е листа од десет котирани акции, избрани врз основа на остварениот промет и транспарентноста во нивното работење.