19 Јуни, 2019
0.0312

Два милиони евра за поддршка на селата и руралниот развој

Објавено во: Агробизнис 11 Октомври, 2012

Со два проекти вредни околу два милиони евра ќе се развиваат  македонските села. Парите ќе бидат наменети за инвестиции во градежништвото и вработувања. Владата направи измени на Програмата за рурален развој при што се определија 100 милиони денари кои таа наместо општините, ќе ги исплати на изведувачите на 40 помали проеки што се реализираат во 32 села. Со ваквата одлука, на општините ќе остане да го исплатат само својот дел од инвестицијата во висина од не повеќе од 30 отсто од инвестицијата, а некаде и во помал процент. - Тие немаат обврска да го исплатат инвеститорот па да бараат рефундација, затоа што исплатата ќе ја направи Владата, во висина од најмалку 70 отсто, а некаде и повеќе и со тоа овие инвестициони 40 проекти ќе бидат реализирани без застој, изјави владиниот портпарол, Александар Ѓорѓиев. При крај е изработката на првите четери проекти, за кои Владата комплетно ќе го рефундира износот определен со процент во договорот. Останатите 35 проекти се во рана или средна фаза од реализација. Агенцијата за развој и поддршка на земјоделството е задолжена за анексирање на договорите со општините и ќе ја преземе обврската да ги исплати изведувачите во износ од најмалку 70 отсто од проектите. Проектите се наменети за изградба на селски патишта и мостови, пристапни патишта до нивите и пристап до земјоделско земјиште, како и за урбанизација на централните делови на селата. Во следниот период како ќе бидат посетени околу 250 села од страна на четири стручни тимови од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство и од Агенцијата за поддршка на развојот и земјоделството. Стручните тимови во селата имаат средби со земјоделците, на кои ќе се разговара за предизвиците и нивното надминување. Исто така предвидена е и  едукација на земјоделците за процедурите за легализација на нивната механизација и фармите, како и за процедурите што треба да завршат до август следната година.  

Можеби ќе ве интересира

МЗШВ со нов систем за авионско засејување на облаците, до заштита на земјоделското производство од град

МЗШВ со нов систем за авионско засејување на облаците, до заштита на земјоделското производство од град

МЗШВ: Откупот на праски се одвива непречено, 60 отсто од извозот е наменет за рускиот пазар

МЗШВ: Откупот на праски се одвива непречено, 60 отсто од извозот е наменет за рускиот пазар

Ќе најдат ли чаре надлежните за праските на Росоманци

Ќе најдат ли чаре надлежните за праските на Росоманци

Сакал да биде професор, но работа нема и сега живее од нешто сосема друго

Сакал да биде професор, но работа нема и сега живее од нешто сосема друго

Претставници од МЗШВ на средба со производителите на праски и откупувачите

Претставници од МЗШВ на средба со производителите на праски и откупувачите

Од производство на калинки може да се живее, но под еден услов

Од производство на калинки може да се живее, но под еден услов

(ВИДЕО) Производителите на праски го фрлаат својот род

(ВИДЕО) Производителите на праски го фрлаат својот род

Цело село живее од производство на јагоди

Цело село живее од производство на јагоди

Македонските вина можат да се промовираат во Хрватска, надминат е проблемот за пласман на пазарот

Македонските вина можат да се промовираат во Хрватска, надминат е проблемот за пласман на пазарот