29 Септември, 2023
0.0262

ЕВЕ КАКОВ РАБОТОДАВАЧ Е ЛИДЛ: За што доби награда во Србија?

Објавено во: Економија 09 Јуни, 2023

Добивај вести на Viber

Трет пат по ред, компанијата Лидл Србија го доби сертификатот „Партнер работодавач“, кој го доделува консултантската компанија SELECTIO за извонредност во управувањето со човечки ресурси. Независното признание на експерти од областа на човечките ресурси потврдува дека Лидл Србија активно се занимава со подобрување на деловните практики во оваа област, како и дека континуирано инвестира во благосостојбата на своите вработени.

Оваа година Лидл Србија покажа посебен фокус и најдобри резултати во практичното работење на компанијата во областите на инклузивна корпоративна култура која на вработените им дава чувство на припадност кон компанијата, како и во областа на обуката во работното место, кое за вработените во Лидл започнува уште пред првиот работен ден во компанијата, што според експертите е меѓу најдобрите практики за човечки ресурси во компаниите ширум светот.

„Важно ни е нашите вработени, покрај атрактивните плати и бенефиции, сигурноста на работното место и пријатна работна средина, да имаат и можност за постојано усовршување и остварување на својот потенцијал. Лидл како работодавач по избор е нашата стратегија и ние сме убедена дека сме на одличен пат“, рече таа. Ивана Марковиќ, извршен директор за човечки ресурси во Лидл Србија.

Сертификатот „Работодавач партнер“ е основан во 2005 година со цел да се промовира квалитетно управување со човечките ресурси, а досега во процесот на сертификација учествувале повеќе од 200 организации од над 50 земји.

„Практиките во секторот за човечки ресурси што ги развива компанијата Лидл Србија се во чекор со најдобрите светски практики, а фактот што Лидл работи во динамична и барана област како што е малопродажбата носи посебна тежина на посветеноста на вработените. истакна Лара Шубиќ Шуша, водачот на проектот.„Работодавач партнер“ во компанијата SELECTIO.

Потсетуваме дека Лидл Србија е добитник на престижниот сертификат „Топ работодавач Србија“ и „Топ работодавач Европа“, за 2023 година на ниво на држава Србија и на територијата на Европа заедно со другите земји на Лидл, што е доделена од Институтот Топ работодавачи, вреднувајќи ги јасно дефинираните процеси на управување со човечки ресурси и ресурси кои влијаат на градењето фер односи, како и придобивките што компанијата ги обезбедува на своите вработени.

Добиените награди и сертификати се одраз на посветениот однос на компанијата кон своите вработени, што се потврдува со фактот дека вработените во Лидл имаат петдневна работна недела и се платени за секоја минута работа, како и посебни поволности, како на пр. приватно здравствено осигурување под еднакви услови за сите.

Компанијата Lidl, како дел од германската Schwarz Group (Schwarz Gruppe), претставува еден од водечките синџири за малопродажба на храна во Германија и Европа. Работи во 32 земји низ светот, со околу 12.000 продавници, како и повеќе од 200 логистички центри и магацини во 31 земја.

Лидл ги отвори своите први продавници во Србија во октомври 2018 година и моментално има 67 продавници во 38 градови низ земјата, а се очекува да дојде и во Македонија.

Б92

Можеби ќе ве интересира

Дрин Ахмети стана директор на Соравиа

Дрин Ахмети стана директор на Соравиа

МАЛИТЕ АКЦИОНЕРИ НЕ МУ ГИ ПРОДАДОА АКЦИИТЕ НА „ГОЛЕМИОТ“ - Селаудин Арифи останува газда на 74 отсто од „Жито Караорман“

МАЛИТЕ АКЦИОНЕРИ НЕ МУ ГИ ПРОДАДОА АКЦИИТЕ НА „ГОЛЕМИОТ“ - Селаудин Арифи останува газда на 74 отсто од „Жито Караорман“

ЕКСПО СЕКТОРОТ СЕ ВРАЌА ВО ИГРА - значајни успеси после паузата од пандемијата

ЕКСПО СЕКТОРОТ СЕ ВРАЌА ВО ИГРА - значајни успеси после паузата од пандемијата

Ѓорѓе Војновиќ е реизбран за член на Одборот на директори на Триглав Осигурување АД

Ѓорѓе Војновиќ е реизбран за член на Одборот на директори на Триглав Осигурување АД

Во која европска земја има најмногу слободни работни места?

Во која европска земја има најмногу слободни работни места?

ВАЖНО ЗА ВОЗАЧИТЕ, ГОРИВАТА ИМААТ НОВИ ЦЕНИ - еве кој ќе се израдува, а кој ќе остане рамнодушен

ВАЖНО ЗА ВОЗАЧИТЕ, ГОРИВАТА ИМААТ НОВИ ЦЕНИ - еве кој ќе се израдува, а кој ќе остане рамнодушен

Пелетите остануваат со повластена даночна стапка, како и дигиталните учебници

Пелетите остануваат со повластена даночна стапка, како и дигиталните учебници

АПИС: Државна лотарија да ја преиспита одлуката за организирање игри на среќа на интернет

АПИС: Државна лотарија да ја преиспита одлуката за организирање игри на среќа на интернет

Бектеши: Зимоска ќе имаме поевтино јужно овошје

Бектеши: Зимоска ќе имаме поевтино јужно овошје