25 Јуни, 2024
0.0292

ЕВРОПА ВРБУВА 11 МИЛИОНИ ТУРИСТИЧКИ РАБОТНИЦИ - сепак, платите не се доволни, па имаат и втора дејност

Објавено во: Економија 30 Мај, 2024

Добивај вести на Viber

Европскиот статистички центар објави дека во текот на 2021 година, во Европската унија биле вработени 11,3 милиони луѓе, во економски активности поврзани со туризмот. Сепак, не сите се потпирале само на туризмот во своите приходи. 

Од вкупниот број на вработени, најголем дел или 6,8 милиони работници биле опфатени во индустријата за храна и пијалаци, 2,1 милиони во секторот за сместување, 1,8 милиони во транспортот и 0,4 милиони за туристички агенции и тур-оператори.

Трите индустрии кои речиси целосно се потпираат на туризмот, како што се капацитетите за смествуање, туристичките агенции или тур-операторите и дејности поврзани со воздушниот транспорт вработија 2,8 милиони луѓе во ЕУ.

Работната сила во туризмот во која доминираат жени

Туристичките индустрии беа главен работодавач на жените. Во 2023 година, меѓу вработените во избраните туристички индустрии, 57,6 проценти биле жени, 21,2 процентни поени (п.п.) повеќе отколку во вкупната нефинансиска деловна економија каде се опфатени 36,4 отсто.

Учеството на хонорарното вработување во туристичките индустрии опфаќа високи 21,3 проценти, што е за 6,1 процентни поени поголемо отколку во вкупната нефинансиска деловна економија каде се опфатени 15,2 отсто од вработените.

Туристичките индустрии привлекоа малку поголем удел на помладата работна сила, со 11 отсто од работниците на возраст од 15 до 24 години во споредба со 9 проценти опфатени во нефинансиската деловна економија.

Во 2023 година, учеството на лицата со пониско образовно ниво во туризмот беше 20,2 отсто.

Странските граѓани сочинуваат 15,9 отсто од работната сила во туристичките индустрии. Притоа 7 проценти од работната сила доаѓа од другите земји на ЕУ и 9 отсто од земјите кои не се членки на унијата. 

Веројатноста за одржување на привремен договор беше за 8,8 п.п. повисока во туризмот отколку во вкупната нефинансиска деловна економија.

Слично на тоа, уделот на нововработените кои ја држат својата сегашна работа помалку од една година исто така беше повисок во туризмот отколку во нефинансиската деловна економија како целина 23,1 отсто наспроти 14,8 проценти.

Можеби ќе ве интересира

ЕВЕ КОЛКУ СЕ ДЕБЕЛИ ЕВРОПСКИТЕ ПАРИЧНИЦИ: Која е нивната лична потрошувачка по лице, а колкав е нивниот БДП?

ЕВЕ КОЛКУ СЕ ДЕБЕЛИ ЕВРОПСКИТЕ ПАРИЧНИЦИ: Која е нивната лична потрошувачка по лице, а колкав е нивниот БДП?

СЕ ГРАДИ ЖЕЛЕЗНИЧКИ И ПАТЕН „ЅВЕР“ ВО ЕВРОПА: Од Данска до Германија за 7 минути низ подводен тунел

СЕ ГРАДИ ЖЕЛЕЗНИЧКИ И ПАТЕН „ЅВЕР“ ВО ЕВРОПА: Од Данска до Германија за 7 минути низ подводен тунел

ЗА ВУЛИН БРИКС Е НАДЕЖТА: Можно ли е Србија да се приклучи?

ЗА ВУЛИН БРИКС Е НАДЕЖТА: Можно ли е Србија да се приклучи?

ЗА ЕКСПЕРТИТЕ ОВА Е ЧЕКОР НАЗАД: Грците ќе работат по 6 дена во неделата

ЗА ЕКСПЕРТИТЕ ОВА Е ЧЕКОР НАЗАД: Грците ќе работат по 6 дена во неделата

ПОКАЧУВАЊЕТО НА ПЕНЗИИТЕ Е И ДЕФИНИТИВНО: Мицкоски најави, ќе се работи на ново законско решение за линеарно зголемување на пензиите

ПОКАЧУВАЊЕТО НА ПЕНЗИИТЕ Е И ДЕФИНИТИВНО: Мицкоски најави, ќе се работи на ново законско решение за линеарно зголемување на пензиите

НЕВРЕМЕТО НАПРАВИ ПУСТОШ: Уништено целото земјоделско производство во Сиричино

НЕВРЕМЕТО НАПРАВИ ПУСТОШ: Уништено целото земјоделско производство во Сиричино

УШТЕ ЕДНО ПОСКАПУВАЊЕ НА ГОРИВАТА: Еве колку ќе плаќаат сега возачите за бензин и дизел

УШТЕ ЕДНО ПОСКАПУВАЊЕ НА ГОРИВАТА: Еве колку ќе плаќаат сега возачите за бензин и дизел

Ветерниот парк на „Алказар Капитал“ е првата инвестиција што ќе ја објави Мицкоски

Ветерниот парк на „Алказар Капитал“ е првата инвестиција што ќе ја објави Мицкоски

Новата министерка за финансии започна со работа

Новата министерка за финансии започна со работа