04 Август, 2020
0.0432

Европскиот буџет пред неизвесна судбина и спротивставени ставови од членките

Објавено во: Свет 21 Ноември, 2012

Идниот седумгодишен буџет на Европската унија и неговата висина сеуште остануваат непознати и покрај тоа што вонредниот економски самит на Советот веќе утре ќе се одржи во Брисел. Европската комисија предлага финансиската рамка за периодот од 2014 до 2020 година да биде 1.033 милијарди евра за Европската унија, на што кипарското претседателство со Унијата даде предлог за 50 милијарди евра помалку, а претседателот на Европскиот совет, Херман ван Ромпуј, бара буџетот на ЕУ за идните седум години да изнесува 973 милијарди евра. Иако е за 20 милијарди повисок од  финансиска рамка за 2007-2013 година, сепак оваа понуда од страна Ромпуј е за 75 милијарди евра пониска од тоа што го бара Европската комисија. Поради ваквите неусогласености, сето ова се најавува дека ќе биде на маса пред утрешниот вонреден економски самит на Советот со усвојување на буџетската рамка за 2014-2020 да биде единствена точка на дневен ред. Според високи преставници на Унијата, мала е надежта дека ќе биде постигнат договор. Како за пример ги наведуваат големите разлики меѓу секоја држава поединечно и што е најважно меѓу големите економии. Така , Велика Британија бара седумгодишнио буџет да биде за 200 милијарди евра понизок од она што го бара Комисијата, додека Германија сака 130 милијарди евра помалку пари во европската каса за периодот од 2014 до 2020 година. Токму поради ова, утрешниот Самит ќе започне со издвоени билатерални средби на Ван Ромпуј со лидерите на секоја од 27-те земји-членки на ЕУ како и со премиерот на Хрватска, Зоран Милановиќ, оти оваа земја од идната година ќе биде членка на Унијата, додека официјалниот почеток на состанокот, е закажан за утре вечер и можно е да трае до петок рано изутрина, па со прекини да продолжи задутре до доцна во ноќта. Поради страв од тоа дека нема да се постигне заедничко решение, од ЕУ не ја отфрлаат идејата дека е можно по билатералните средби на Ван Ромпуј со лидерите на земјите-членки, потоа тој да излезе со нов предлог кој би бил усогласен со сите, со што би се задоволиле сите желби. Инаку, во случај Советот да не се договори Повеќегодишна финансиска рамка (МФФ) за периодот од 2014 до 2020тогаш, според правилата, Унијата би продолжила да функционира според актуелната буџетска рамка, а која во моментов е 953 милијарди евра за периодот од 2007 до 2013 година или по околу 136 милијарди евра годишно.

Можеби ќе ве интересира

Во оваа земја на секои седум минути има по една жртва на коронавирусот

Во оваа земја на секои седум минути има по една жртва на коронавирусот

ПЕСИМИСТИЧНА ПРОГНОЗА: Можеби никогаш нема да има решение за коронавирусот

ПЕСИМИСТИЧНА ПРОГНОЗА: Можеби никогаш нема да има решение за коронавирусот

Мистериозни пратки од Кина стигнале во две земји

Мистериозни пратки од Кина стигнале во две земји

Во зима ќе има вакцина за коронавирус која ќе може да се користи?

Во зима ќе има вакцина за коронавирус која ќе може да се користи?

Koронавирусот се врати во Ломбардија

Koронавирусот се врати во Ломбардија

Тепачка изби во авион откако патници одбиле да носат маска

Тепачка изби во авион откако патници одбиле да носат маска

(ВИДЕО) AМАЗОНИЈА ГОРИ: Беснеат повеќе од 1.000 пожари

(ВИДЕО) AМАЗОНИЈА ГОРИ: Беснеат повеќе од 1.000 пожари

КОРОНА ВО АФРИКА: Во Сомалија ги горат телата на починатите

КОРОНА ВО АФРИКА: Во Сомалија ги горат телата на починатите

Во светот измерени температури над 50 степени

Во светот измерени температури над 50 степени