16 Јуни, 2019
0.0171

Европските банки предвреме ќе се раздолжат кон ЕЦБ

Објавено во: Свет, Финансии 25 Октомври, 2012

Европските банки ќе враќаат дел од кредитите кои Европската централна банка (ЕЦБ) им ги додели за да ги зајакнат билансите. Прогнозите на некои од светските аналитичари се дека околу 200 милијарди евра од вкупно распределените 1 трилион, може да бидат вратени во почетокот на следната година. Повеќе од 800 банки во еврозоната ги искористија најевтините, долгорочни кредити од ЕЦБ, кои беа понудени на два пати во текот на декември 2011 и февруари 2012 година. Предвременото раздолжување би помогнало на некои банки да изгледаат стабилни во очите на инвеститорите и рејтинг-агенциите, кои се загрижени за зголемената зависност на некои институции од централната банка. Банките ќе ја почнат исплатата на кредитите од првата транша од 489 милијарди евра на 30 јануари, а додека од втората транша од 529 милијарди  ќе бидат исплатени на 27 февруари 2013 година.Меѓу банките кои ќе почнат со предвремена отплата се BNP Paribas, Societe Generale, Unicredit и Intesa Sanpaolо.  

Можеби ќе ве интересира

(ВИДЕО) Скоро 50 милиони луѓе во две земји се без струја

(ВИДЕО) Скоро 50 милиони луѓе во две земји се без струја

Жештините убија педесетина луѓе во оваа земја

Жештините убија педесетина луѓе во оваа земја

(ВИДЕО) Драма се случуваше кога на авион му експлодирале гуми

(ВИДЕО) Драма се случуваше кога на авион му експлодирале гуми

Земјотрес од 7.4 степени ја стресе оваа земја

Земјотрес од 7.4 степени ја стресе оваа земја

Кои се европските земји со најдобра вода за капење?

Кои се европските земји со најдобра вода за капење?

(ВИДЕО) Што му подари Путин на кинескиот колега?

(ВИДЕО) Што му подари Путин на кинескиот колега?

(ВИДЕО) Свлечиште однесе десетици автомобили

(ВИДЕО) Свлечиште однесе десетици автомобили

(ВИДЕО) Во Чикаго стаклен балкон почна да пука под нозете на посетителите

(ВИДЕО) Во Чикаго стаклен балкон почна да пука под нозете на посетителите

Kaко луѓето во Венецуела се спасуваат од глад?

Kaко луѓето во Венецуела се спасуваат од глад?