12 Јули, 2020
0.0282

Евростат: Еврозоната ја подобрила контролата над буџетскиот дефицит

Објавено во: Свет, Финансии 24 Октомври, 2012

Според податоците на европската канцеларија за статистика Евростат, земјите членки на еврозоната во текот на 2011-та година имале подобра контрола над својот буџетски дефицит, но и покрај тоа вкупното ниво на нивниот јавен долг продолжува да расте над границите усвоени во ЕУ. Анализата на податоците покажува дека минатата година еврозона имала просечен буџетски дефицит од 4,1 % од БДП, што е пад од 6,2 % од 2010 година, но сепак над границите на ЕУ од 3 % од БДП, покажаа податоците на Евростат. Во меѓувреме и грчкиот завод за статистика ги ревидираше во плус податоците за буџетскиот дефицит и јавниот долг од 2011 година, а според прелиминарните податоци, буџетскиот дефицит на Грција лани изнесувал 9,4 % бруто, а јавниот долг 170,6 % од БДП.

Можеби ќе ве интересира

ДАВА 2,6 ПАТИ ПОВЕЌЕ АНТИТЕЛА ОД ПРИРОДНИТЕ - доаѓа очекуваната Оксфорд вакцина

ДАВА 2,6 ПАТИ ПОВЕЌЕ АНТИТЕЛА ОД ПРИРОДНИТЕ - доаѓа очекуваната Оксфорд вакцина

ЌЕ БАЗИРА НА ГЕНЕТИКА: МОЖЕ ЛИ ВАКЦИНАТА ДА БИДЕ ГОТОВА ДО ЕСЕН - директорот на фармацевтската компанија е голем оптимист

ЌЕ БАЗИРА НА ГЕНЕТИКА: МОЖЕ ЛИ ВАКЦИНАТА ДА БИДЕ ГОТОВА ДО ЕСЕН - директорот на фармацевтската компанија е голем оптимист

ЕВЕ КОИ ЗЕМЈИ НАЈДОБРО СЕ БОРЕА - но короната се враќа и не се знае кога ќе замине

ЕВЕ КОИ ЗЕМЈИ НАЈДОБРО СЕ БОРЕА - но короната се враќа и не се знае кога ќе замине

Ердоган нема да чека долго, на 24 јули во Аја Софија почнуваат молитвите

Ердоган нема да чека долго, на 24 јули во Аја Софија почнуваат молитвите

ИЗГЛЕДА НЕМА НИШТО ОД ИМУНТЕТОТ НА СТАДО - тешко дека вирусот ќе биде искоренет наскоро

ИЗГЛЕДА НЕМА НИШТО ОД ИМУНТЕТОТ НА СТАДО - тешко дека вирусот ќе биде искоренет наскоро

НЕ САМО ВТОР, ЌЕ ИМАМЕ И ТРЕТ БРАН ОД КОВИД-19 - предвидувања на германски виролог

НЕ САМО ВТОР, ЌЕ ИМАМЕ И ТРЕТ БРАН ОД КОВИД-19 - предвидувања на германски виролог

Научниците ќе дадат одговор како вирусот од животни се пренел на луѓе

Научниците ќе дадат одговор како вирусот од животни се пренел на луѓе

Кина обвини, а Казахстан демантира дека кај нив се шири болест поопасна од короната

Кина обвини, а Казахстан демантира дека кај нив се шири болест поопасна од короната

СЗО ПРИЗНА: Вирусот се пренесува преку воздух во ресторани и спортски сали, но потребни се уште истражувања

СЗО ПРИЗНА: Вирусот се пренесува преку воздух во ресторани и спортски сали, но потребни се уште истражувања