ФАКТОР АНАЛИЗА: Без леб не се може! Колку работат за да заработат најголемите пекари во Скопје?

Објавено во: Анализа 20 Јуни, 2025 07:45
Профитната маргина кај четири од петте најголеми лебни компании е помала од 3% од приходите. Најголемиот производител на леб во Македонија лани од дејноста инкасирал 20 милиони евра. Само една од најголемите пекарски компании има профит поголем од 1 милион евра.
Некои велат дека лебот нема цена, други не го јадат затоа што гои, трети го презираат па го менуваат со субститути, за некои е прескап, а луѓето во Газа молат за парче.
Секој од своја перспектива, мери и цени, но факт е дека лебот е еден од основните извори на храна и неговото место во човековата исхрана е незаменливо. Благодарение на лебот низ вековите и опстоило човештвото.
Лебот не е продукт со висока цена. Барем не во споредба со горивото, лековите и облеката. Лебот е нужен продукт за исхрана и неговата цена е важна за социјално загрозените слоеви во секое општество.
Како и да е, производството на леб бара многу откажувања. Пред се од социјалниот живот, излегувања, седенки, друштва и кафеани. Затоа што пекарите и лебарите стануваат и работат кога сите други спијат. И обратно тие спијат кога животот е во полн ек, кога денот носи бројни настани и собитија.
И токму заради овие факти, секогаш треба да се почитуваат луѓето кои се грижат за тоа на нашата трпеза да имаме тазе леб. Без разлика кој колку го јаде и каков го сака.
Најголемите пет компании од областа на производството на леб во земјава се во Скопје. Поточно една од нив е од Охрид, но со деловни операции во Скопје.
Само една од овие пет компании лани имала профит поголем од 1 милион евра. Сите други се во профитна маргина помала од 3%.
Најголема компанија за производство на леб, брашно и пецива како и долги години досега е скопскиот гигант „Жито Лукс“. Најпрофитабилна компанија во групата најголеми е „Жито Клас“ кој е единствен со добивка поголема од 1 милион евра. Таа воедно е и компанија со најмалку вработени (односно 87 лица) меѓу големите пекарници.
Втор најголем производител на леб, брашно и пецива е „Жито Леб“ од Охрид, пред „Специјал“ Скопје и пекарата „Диме“.
Подолу е листата на најголемите лебни компании во Македонија
Можеби ќе ве интересира
За нив ќе нема коктел на плажа - Кои општини влегоа во жешко политичко лето

Системот на ЦУК за испраќање пораки не крши закон: Еве како функционира

Најбогатиот Турчин демантира: не ја купил штипска „Брегалница“

Кој знае и може да произведе и продаде зеленчук за 6 милиони евра во шест месеци? И да направи профит од 2,5 милиони евра!!!

ПОПИС ВО 2026 ГОДИНА: Реална потреба или политика?

Бришењето на „македонски“ во Брисел „кец на десетка“ за уставните измени
