06 Јуни, 2020
0.0430

ФОТО: Погледнете ги подземните контејнери во центарот на Скопје

Објавено во: Мои пари 04 Февруари, 2013

Системот за поставување подземни контејнери за одлагање комунален отпад на ул. „Максим Горки“, општина Центар е промовиран денеска од страна на градоначалниците на Град Скопје, на Центар и на Чаир, Коце Трајановски, Владимир Тодоровиќ, Изет Меџити и директорот на ЈП „Комунална хигиена“ Ракип Дочи. Системот што се користи за вадење и спуштање на контејнерите, односно за нивно празнење е на хидрауличен погон и е еден од најсовремените во регионот. Подземните контејнери што се поставуваат во Скопје се од фирмата „Атрик“ од Словенија и се со зафатнина од 3 метри кубни. Трајановски истакна дека поставувањето 50 подземни контејнери на 15 локации, 14 локации во општина Центар и една во Чаир, кај маркетот „Веро“ ќе придонесе за осовременување на системот за складирање и подигање на комуналниот отпад и за подобрување на јавната хигиена во градот. - На пет локации ќе се поставуваат по четири контејнери, од кои три ќе се користат за одлагање мешовит отпад и еден за ПЕТ-амбалажа, а на преостанатите 10 локации ќе се постават по три контејнери, од кои по два за мешовит и еден за ПЕТ-амбалажа, рече Трајановски. Носител на проектот за поставување подземни контејнери е ЈП „Комунална хигиена“, а рокот за завршување е крајот на март. За овој проект се издвоени 33 милиони денари, по 10 од Град Скопје и општина Центар, а 13 милиони од ЈП „Комунална хигиена“. Подземни конрејнери годинава ќе се поставуваат и во други општини, на три локации во Чаир, за што веќе е објавен тендер и на три дополнителни локации во Кисела Вода. Дочи рече дека идејата за поставување подземни контејнери е на градоначалникот Тодоровиќ, која ја прифатиле Град Скопје и „Комунална хигена“. Според него, сега Скопје добива модерен начин на управување со отпад, а скопјани добиваат поголема хигиена. Ќе нема непријатна миризба и нема да има расфрлање ѓубре.

Можеби ќе ве интересира

Матурантката Хана Селмани ќе учи на Њујорк универзитетот во Абу Даби со целосна стипендија

Матурантката Хана Селмани ќе учи на Њујорк универзитетот во Абу Даби со целосна стипендија

ПРОДОЛЖУВА ГОЛЕМА ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА НА АСОЦИЈАЦИЈАТА НА ПРИРЕДУВАЧИ НА ИГРИ НА СРЕЌА – АПИС

ПРОДОЛЖУВА ГОЛЕМА ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА НА АСОЦИЈАЦИЈАТА НА ПРИРЕДУВАЧИ НА ИГРИ НА СРЕЌА – АПИС

СУПЕР ОНЛАЈН ПОПУСТ ДО 50% ОД 5-7 ЈУНИ

СУПЕР ОНЛАЈН ПОПУСТ ДО 50% ОД 5-7 ЈУНИ

ЗАПОЧНА ГОЛЕМА ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА НА АСОЦИЈАЦИЈАТА НА ПРИРЕДУВАЧИ НА ИГРИ НА СРЕЌА – АПИС

ЗАПОЧНА ГОЛЕМА ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА НА АСОЦИЈАЦИЈАТА НА ПРИРЕДУВАЧИ НА ИГРИ НА СРЕЌА – АПИС

Дали полициските службеници ги казнуваат колегите кога ќе прекршат закон!?

Дали полициските службеници ги казнуваат колегите кога ќе прекршат закон!?

Нов Битолски сладолед: Полн млечен вкус збогатен со 10 витамини

Нов Битолски сладолед: Полн млечен вкус збогатен со 10 витамини

HalkEco Хронометар 10KM ќе се трча со примена на мерки за заштита од коронавирусот

HalkEco Хронометар 10KM ќе се трча со примена на мерки за заштита од коронавирусот

Д-р Филип Станковиќ – научник од Македонија кој работи на развој на иновативни производи во тутунската индустрија

Д-р Филип Станковиќ – научник од Македонија кој работи на развој на иновативни производи во тутунската индустрија

Од аквадукт од 1900 г.п.н.е до модерна инвертер клима! Еден македонски бренд го следи модерниот развој!

Од аквадукт од 1900 г.п.н.е до модерна инвертер клима! Еден македонски бренд го следи модерниот развој!