21 Март, 2018
0.0528

(ГАЛЕРИЈА) Заедничка работна средба на бизнис секторот со премиерот и претставници на економските ресори во Владата

Објавено во: Економија, Галерија 05 Јули, 2017

Заедничка работна средба на бизнис секторот со претседателот на Владата на Република Македонија Зоран Заев, и претставниците на економските ресори во Владата денеска се одржа во просториите на Стопанската комора на Македонија.

На работната средба учествуваа: проф. д-р Кочо Анѓушев, заменик на претседателот на Владата на Република Македонија задолжен за економски прашања и за координација со економските ресори; проф. д-р Драган Тевдовски, министер за финансии; м-р Крешник Бектеши, министер за економија; м-р Горан Сугарески, министер за транспорт и врски; Љупчо Николовски, министер за земјоделство, шумарство и водостопанство и Садула Дураки, министер за животна средина и просторно планирање.

Изготвување долгорочна стратегија за постигнување стапка на економски раст меѓу пет и седум отсто во наредните 10 години, воспоставување договор меѓу јавниот и приватниот сектор за регулирање на односите со Владата и другите државни органи, консултирање на бизнис заедницата при донесување именување на правната регулатива, владеење на правото, загарантирана приватна сопственост, поголем пристап до финансирање на компаниите и подобрување на ликвидноста, лојална конкуренција, унапредување на системот за образование и продуктивноста на работната сила, се само дел од предлозите што ги изнесе денеска Стопанската комора на Македонија пред Економскиот владин тим предводен од премиерот Зоран Заев.

Премиерот Заев, пак, побара силна поддршка и соработка од бизнис секторот за заедничко креирање на политиките.

– Имаме амбициозни и добро мотивирани министри, економските ресори во Владата функционираат беспрекорно, голема е желбата да бидеме сервис на бизнисот и на граѓаните, истакна Заев.


На работната средба во Комората, компаниите побараа што поскоро спроведување попис на населението, а со тоа, како што рекоа, и попис на сите економски релевантни показатели како единствена појдовна основа за планирање, проектирање и преземање конкретни реформски чекори во економијата.


Можеби ќе ве интересира

Оваа валута ќе се вивне во небо

Оваа валута ќе се вивне во небо

Blockchain предизвик - Со иновативност и дигитална технологија до зголемена конкурентност

Blockchain предизвик - Со иновативност и дигитална технологија до зголемена конкурентност

Има ли зголемени контроли врз јајцата и боите пред Велигден?

Има ли зголемени контроли врз јајцата и боите пред Велигден?

Каков Меморандум потпишаа МАНУ и Министерството за економија?

Каков Меморандум потпишаа МАНУ и Министерството за економија?

Бизнис климата во Македонија идеална за развој на микро, мали и средни претпријатија

Бизнис климата во Македонија идеална за развој на микро, мали и средни претпријатија

Зошто САД ја прогласи „петро“ криптовалутата за нафта од Венецуела за измама?

Зошто САД ја прогласи „петро“ криптовалутата за нафта од Венецуела за измама?

Колку чини „фенерот“ на МЗТ Скопје во АБА Лигата?

Колку чини „фенерот“ на МЗТ Скопје во АБА Лигата?

Кои се најголемите предности на станбениот кредит на Прокредит банка?

Кои се најголемите предности на станбениот кредит на Прокредит банка?

Каде се стопи добивката на ФЗЦ Куманово?

Каде се стопи добивката на ФЗЦ Куманово?