20 Септември, 2019
0.0201

Годишна средба на ММФ и Светска банка во Токио

Објавено во: Свет, Финансии 12 Октомври, 2012

Европската должничка криза ќе биде главна тема денеска во Токио, каде министрите за финансии и гувернерите на централните банки присуствуваат на годишната средби на Меѓународниот монетарен фонд и Светската банка. Покрај должничката криза, точки од дневниот ред треба да бидат зголемувањето на државните долгови, неуспехот на многу земји да преземат структурни реформи и бавното темпо на реформи во ММФ. Дали Грција ќе ја добие следната транша помош од кредиторите останува непознато бидејќи прво државата треба да ги направи неопходните кратења, по што  се очекува парите сепак да и бидат исплатени за да може да остане во еврозоната. Голем проблем е и Шпанија која сеуште мисли дали да ја побара меѓувнародната помош за излез од кризата. Експертите на ММФ пресметаа дека од декември 2009 година за спас на земјите на еврозоната најпогодени од криизата – Грција, Ирска, Италија, Португалија и Шпанија, потрошени се 1.100 милијарди евра.

Можеби ќе ве интересира

Американски дрон уби цивили

Американски дрон уби цивили

(ВИДЕО) Еве како е спасен пилотот кој висеше на далекувод

(ВИДЕО) Еве како е спасен пилотот кој висеше на далекувод

Пилот висеше на далновод откако се урна авион

Пилот висеше на далновод откако се урна авион

Моќна земја најави светска војна ако биде нападната

Моќна земја најави светска војна ако биде нападната

ДВАЕСЕТ НАЈУБАВИ МЕСТА НА СВЕТОТ: Плажи, острови, кањони

ДВАЕСЕТ НАЈУБАВИ МЕСТА НА СВЕТОТ: Плажи, острови, кањони

Колешката на Јанева, Лаура Ковеси стана европски обвинител

Колешката на Јанева, Лаура Ковеси стана европски обвинител

ПАНИКА ВО НАТО: Русија е огромна воена закана

ПАНИКА ВО НАТО: Русија е огромна воена закана

БРИТАНИЈА СЕПАК НЕ ЧЕКА ПОСЛЕДЕН ЧАС: Познато што му прати Џонсон денес на Брисел за Брегзит

БРИТАНИЈА СЕПАК НЕ ЧЕКА ПОСЛЕДЕН ЧАС: Познато што му прати Џонсон денес на Брисел за Брегзит

(ВИДЕО) Потписот на Трамп „легна“ на ѕидот на границата со Мексико

(ВИДЕО) Потписот на Трамп „легна“ на ѕидот на границата со Мексико