20 Март, 2023
0.0225

Големо намалување на цените за парно во Сараево

Објавено во: Економија 27 Јануари, 2023

Добивај вести на Viber

КЈКП „Топлани“ соопшти дека јануарските сметки за парно греење во Сараево ќе се намалат за 15 отсто, а за февруари и март за шест отсто, поради високите температури з аова време од годината и падот на цените на природниот гас на берзите.

Ова намалување произлезе од неодамнешната одлука на Владата на КС дека поради натпросечните температури на воздухот сметките за месец јануари ќе се намалат за девет отсто, како и денешната владина одлука за поевтинување на парното за шест отсто за периодот. јануари-март 2023 година, поради падот на цената на гасот.

„По Одлуката за намалување на цената на јануарската сметка за девет отсто, Владата на КС денеска даде согласност за намалување на цената на парното греење за корисниците на услугите на КЈКП „Топлани“ за шест отсто, со примена од 1 јануари до 31 март. , 2023. Одлуката се донесува на предлог на Самостојното тело за утврдување на валидноста на пресметката и конечниот предлог за цената на парното греење, а поради намалувањето на големопродажната цена на природниот гас за дистрибутивните компании во Федерацијата. на Босна и Херцеговина, кој исто така се користи како главен извор на енергија од компанијата Топлане“, објасни секретарот на Министерството за комунална економија, инфраструктура, просторно планирање, градежништво и заштита на животната средина Кенан Вехабовиќ.

Потсетуваме, претходно беше донесена одлука за намалување на цената на декемвриските сметки за парно за девет отсто. Тоа намалување ќе биде вклучено во јануарските сметки.


Можеби ќе ве интересира

ГАЗДИТЕ АКО ТРЕБА ЌЕ ГРАДАТ И ИНТЕРНАТИ ЗА РАБОТНИЦИТЕ ОД СТРАНСТВО, САМО ДА ДОЈДАТ - Ангел Димитров кажа од каде може да се увезе работна сила

ГАЗДИТЕ АКО ТРЕБА ЌЕ ГРАДАТ И ИНТЕРНАТИ ЗА РАБОТНИЦИТЕ ОД СТРАНСТВО, САМО ДА ДОЈДАТ - Ангел Димитров кажа од каде може да се увезе работна сила

Расте цената на златото, допрва ќе има побарувачка

Расте цената на златото, допрва ќе има побарувачка

Угостител од Истра не може да најде готвачи и келнери, платите се до 2.000 евра

Угостител од Истра не може да најде готвачи и келнери, платите се до 2.000 евра

КОГА НАЈАВА ЗА ОТКАЗ ДОБИВАШ ПРЕКУ ПОРАКА - првиот човек на „Амазон“ најави уште 9.000 отпуштања

КОГА НАЈАВА ЗА ОТКАЗ ДОБИВАШ ПРЕКУ ПОРАКА - првиот човек на „Амазон“ најави уште 9.000 отпуштања

КОЛКАВИ МЕСЕЧНИ ПАУШАЛИ ЌЕ ДОБИВААТ ДИРЕКТОРИТЕ ВО „ТЕТЕКС“ - компанијата ги објави бројките, има и мали промени во Одборот

КОЛКАВИ МЕСЕЧНИ ПАУШАЛИ ЌЕ ДОБИВААТ ДИРЕКТОРИТЕ ВО „ТЕТЕКС“ - компанијата ги објави бројките, има и мали промени во Одборот

ГЛАВЕН ДОБАВУВАЧ НА НАФТА ВО КИНА: Не е Саудиска Арабија, туку Русија

ГЛАВЕН ДОБАВУВАЧ НА НАФТА ВО КИНА: Не е Саудиска Арабија, туку Русија

КАКВА ПАЗАРНА ЕКОНОМИЈА САКАМЕ?

КАКВА ПАЗАРНА ЕКОНОМИЈА САКАМЕ?

АД Железници го доби осмиот директор за пет години

АД Железници го доби осмиот директор за пет години

Ковачевски: Нема да се враќаат пари од субвенционираната струја, договорот беше џентлменски

Ковачевски: Нема да се враќаат пари од субвенционираната струја, договорот беше џентлменски