15 Април, 2021
0.0214

И ПО ПАНДЕМИЈАТА ЛУЃЕТО СО ГОЛЕМИ ПРОБЛЕМИ: По прележан Ковид-19 секој трет пациент има тешки навролошки или психијатриски нарушувања

Објавено во: Свет 07 Април, 2021

Студија спроведена на 23.000 испитаници, претежно во Соединетите Држави, открила дека на еден од тројца кои прележале Ковид-19 им е дијагностицирано невролошко или психијатриско нарушување шест месеци по лекувањето.

Ова упатува на заклучок дека бран на невролошки и психијатриски пациенти може да се очекува како последица на пандемијата, според стручното списание „Лансет Сајкајатрист“.

Од 14 психијатриски нарушувања, анксиозноста и депресијата се најчести кои се јавуваат кај пациенти по прележаната болест, иако на научниците не им е јасно како овие нарушувања се поврзани со вирусот, пренесува Ројтерс.

Студијата не утврдува кои биолошки или психолошки механизми се предизвикувачи на ваквите нарушувања, но е заклучено дека е потребно да се иницира ново истражување за да се утврди што ги предизвикува овие феномени, како да се спречат или како да се третираат медицински.

Врз основа на анализата на медицинските записи, откриено е дека повеќе од 236 илјади луѓе биле дијагностицирани со некаков невролошки или психијатриски проблем, односно кај дури 34 проценти од пациентите откако биле болни од Ковид-19.


Можеби ќе ве интересира

НЕГИРАШЕ ДЕКА ПОСТОИ КОРОНА ВИРУСОТ: Познатиот норвешки теоретичар на заговор, Гардер почина токму од оваа болест

НЕГИРАШЕ ДЕКА ПОСТОИ КОРОНА ВИРУСОТ: Познатиот норвешки теоретичар на заговор, Гардер почина токму од оваа болест

Колку побрзо Европа преземе акција за намалување на штетите од цигарите толку подобро за јавното здравје

Колку побрзо Европа преземе акција за намалување на штетите од цигарите толку подобро за јавното здравје

Huawei соработува со партнери за да го олесни паметното земјоделство во Швајцарија

Huawei соработува со партнери за да го олесни паметното земјоделство во Швајцарија

ЛОША ВЕСТ ОД МОДЕРНА: Нема да може да го забрза производството на вакцини во следните месеци

ЛОША ВЕСТ ОД МОДЕРНА: Нема да може да го забрза производството на вакцини во следните месеци

Индиски град се затвора од полноќ по денешниот црн рекорд

Индиски град се затвора од полноќ по денешниот црн рекорд

Државите во ЕУ се согласни да се патува со ковид пасоши

Државите во ЕУ се согласни да се патува со ковид пасоши

Во Европа се нудат 1.1 милијарда дози вакцини на црниот пазар

Во Европа се нудат 1.1 милијарда дози вакцини на црниот пазар

МУТАЦИИТЕ НЕКОНТРОЛИРАНО СЕ ШИРАТ: Бразилскиот сој го има во 52 земји

МУТАЦИИТЕ НЕКОНТРОЛИРАНО СЕ ШИРАТ: Бразилскиот сој го има во 52 земји

ДАЛИ МОЖЕ ДА СЕ МЕШААТ РАЗЛИЧНИ ВИДОВИ ВАКЦИНИ ЗА ПРВАТА И ВТОРАТА ДОЗА - во Британија тоа го испитува голема студија

ДАЛИ МОЖЕ ДА СЕ МЕШААТ РАЗЛИЧНИ ВИДОВИ ВАКЦИНИ ЗА ПРВАТА И ВТОРАТА ДОЗА - во Британија тоа го испитува голема студија