22 Јули, 2019
0.0186

Ипардот слабо се реализира

Објавено во: Агробизнис 21 Септември, 2012

Парите од ИПАРД програмата кои на земјава и се достапни 2,5 години остануваат и понатаму слабо искористени. Има многу проблеми кои треба да се решат. Во соработка со Европската комисија во наредниот период, ќе се работи на воведување нови мерки и зголемување на лимитите за побрзо искористување на европските фондови за инвестиции во земјоделството, кои и се достапни на Македонија до 2013 година. Како најголема пречка за апликантите претставуваат правилата и процедурите кои треба да ги исполнат. Потребна е подобра организација за поголема апсорпција на парите и затоа е потребно да се зголеми ефикасноста на институциите за обезбедување на потребната документација, беше истакнато на состанокот. Според експертите потребен е нов инструмент со кој ќе се подигнат стандардите на земјоделскoто производство и ќе се задоволат критериумите за контролата и управување со парите од ИПАРД, што е чекор напред на патот за приближување кон Европската унија.д декември 2009 година досега се објавени шест огласи и се потпишани 157 договори во вкупна вредност од 15 милиони евра, односно 7,5 милиони евра кофинансирање. Но, повлечени се само 2,4 милиони евра од вкупно достапните 50 милиони евра.    

Можеби ќе ве интересира

ДИМКОВСКИ: Досега се извезени околу две илјади тони праски кон Русија

ДИМКОВСКИ: Досега се извезени околу две илјади тони праски кон Русија

Димковски: Со санирањето на браната Слатино ќе се намали ризикот од поплави

Димковски: Со санирањето на браната Слатино ќе се намали ризикот од поплави

Бабовски: Потпишан договорот со компанијата која ќе ги снабдува земјоделците со гориво за земјоделска механизација

Бабовски: Потпишан договорот со компанијата која ќе ги снабдува земјоделците со гориво за земјоделска механизација

Oваа земја е лидер во светот по производство на лубеница, им се раѓаат дури 79 тони

Oваа земја е лидер во светот по производство на лубеница, им се раѓаат дури 79 тони