25 Април, 2018
0.1739

ИСКУСТВО ОД РАБОТА ВО ШТУТГАРТ: Овде работата се цени, а кукање нема

Објавено во: Финансии 17 Јули, 2017

Во текот на 2015 година Матија Визјак(26) од Вараждин заминал од Хрватска во Штутгарт, со што си ја исполнил желбата да живее во странство. 

Вели дека изборот паднал на Германија, иако се двоумел меѓу Германија и Австрија заради сигурноста и висината на платите. 

Повеќе од две години работи во својата струка, во градежништво. 

„Градот е навистина прекрасен и има милион можности. Според мене единствена мана ми се метежот и гужвата со сообраќајот. Што се однесува на големината на градот, тоа и не е важно затоа што сите работи се на едно место. Понудата за работа е голема, а предност има секој кој доаѓа и знае германски јазик“ - вели Визјак. 

Додава дека становите се скапи, но се снашол затоа што неговиот работодавец има станови и сместувањето за него не било проблем. 

Иако има огласи на интернет, вели дека станови најлесно се наоѓаат преку познанства. 

Работи за германски газда, и вели дека кај нив се почитува работата, договорот и работникот се цени и плаќа. 

На луѓето кои сакаат да заминат им советува да не доаѓаат во Германија на „слепо“ затоа што тоа е ризик. 

Хрватот вели дека останува таму каде што е, нема да менува ниту фирма, ниту град, ниту држава. 

Можеби ќе ве интересира

РАБОТА ВО ГЕРМАНИЈА: Овие занимања кај нив се дефицитарни

РАБОТА ВО ГЕРМАНИЈА: Овие занимања кај нив се дефицитарни

За прв пат во историјата, Македонија со 30-годишна обврзница

За прв пат во историјата, Македонија со 30-годишна обврзница

Започна поделбата на дивидендите, кои компании го најавија тоа досега?

Започна поделбата на дивидендите, кои компании го најавија тоа досега?

Бум на берзата: Уште сега надминат е прометот од 2017-та

Бум на берзата: Уште сега надминат е прометот од 2017-та

Oваа девојка вложува 500, а заработува 1500 евра

Oваа девојка вложува 500, а заработува 1500 евра

Ова е земја каде странците заработуваат над 9000 евра месечно

Ова е земја каде странците заработуваат над 9000 евра месечно

Koj најмногу заработува во Македонија?

Koj најмногу заработува во Македонија?

Крај за криптовалутите во оваа земја

Крај за криптовалутите во оваа земја

ФОРБС ГИ РАНГИРАШЕ: Ова се топ 10 најбогати руски бизнисмени

ФОРБС ГИ РАНГИРАШЕ: Ова се топ 10 најбогати руски бизнисмени